Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Na acht weken thuis weer op school

Na acht weken thuis weer op school

17/02/2021 05:54 - Arjen Stikvoort

Leerlingen van leerjaar vijf aan de basisschool  Stolkbuiten zijn dinsdag met frisse moed aan de lessen begonnen.

Leerlingen van leerjaar vijf aan de basisschool Stolkbuiten zijn dinsdag met frisse moed aan de lessen begonnen. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - In koor lezen de kinderen van de eerste klas van de Openbare School Stolkbuiten de woordjes op die de juf op het bord heeft geschreven. Aan de ene kant bijna onwennig dat ze weer op school zijn, aan de andere kant blijkt duidelijk dat ze blij zijn weer met vriendjes en vriendinnetjes te zijn. Het fysieke onderwijs is dinsdag voorzichtig hervat na wekenlange sluiting van scholen door het nog steeds heersende coronavirus.

Met een brede lach op het gezicht gingen kinderen weer naar school. Het afstandsonderwijs is leuk voor even, maar niet dé manier om elk kind dat recht heeft op onderwijs te bereiken, is een veel gehoorde kreet van leerkrachten. Schoolhoofd Saskia Jitbahadoer van OS Stolkbuiten zegt tegen de Ware Tijd dat met afstandsonderwijs "helaas" niet elke leerling wordt bereikt. "En dat is heel jammer. We hebben lespakketten gedaan en via onlineonderwijs, WhatsApp, geprobeerd de leerstof bij te houden. Het ging wel, hoewel we van sommige kinderen nooit iets gehoord hebben."

Niet alle 150 leerlingen, verdeeld in onder- en bovenbouw, gaan de hele week naar school. Dat gebeurt afwisselend. Ze worden verdeeld over verschillende lokalen om zoveel mogelijk spreiding te krijgen. "Ik ben blij dat het fysieke onderwijs weer is begonnen. We gaan eerst herhalen en kijken hoe sterk eenieder staat", vertelt Jitbahadoer.

Shenaya zit in de eerste klas en kijkt wat verlegen als de Ware Tijd vraagt hoe ze het vindt. Ze is blij. "Ik vind het leuk om mijn vriendinnetjes weer te zien. Vandaag zijn we begonnen met woordjes leren schrijven."

Kleuterjuf Angela Schubert onderstreept het enthousiasme waarmee de kinderen naar school toe zijn gekomen. "We hebben vanochtend uitgebreid met hen gepraat over wat ze thuis hebben gedaan. Sommigen zeiden dat ze een beetje gewerkt hebben met vader of moeder, anderen vertelden dat hun ouders hen niet zo goed konden helpen."

 

Slechte opkomst

Het is pauze op de Rankinschool aan de Nassylaan. Het is een instelling die is gestoeld op christelijk onderwijs en behoort tot de gemeente Bethel African Methodist Episcopal Church in Suriname. Kinderen eten op gepaste afstand van elkaar op een bankje een broodje. Chequita zit in de eerste klas: "Ik vind het heel leuk om weer met mijn vriendinnen te zijn. We zijn vandaag begonnen met rekenen."

Meester Edward Warning van het vijfde leerjaar is ook veel meer voorstander van het fysieke onderwijs. "Via online konden we lang niet elke leerling bereiken. Met fysiek onderwijs zien we de kinderen voor ons, kunnen we makkelijker iets uitleggen en zien we of ze de leerstof ook begrijpen." Hij houdt zich aan de Covid-19-regels hoewel dat een uitdaging is, "want kinderen komen naar je toe als ze iets willen vragen of je iets willen vertellen", lacht hij.

Schoolhoofd Leatitia Cooman merkte op de eerste schooldag dat een groot deel van haar leerlingen niet is komen opdagen. "Dat is opmerkelijk. Nog niet eens de helft is naar school gekomen." Ze schrijft dit toe aan de snelle start van het onderwijs. "Mensen hebben hun geld al anders besteed, niet opzij gezet voor het schoolvervoer", stelt ze.

Cooman steunt de herstart. "Want elk kind heeft recht op onderwijs en afstandsonderwijs lukt toch niet echt. Niet iedereen heeft internet of de faciliteiten daartoe." Ook werken met lespakketten verliep moeizaam op haar school. "De ouderparticipatie was er niet of nauwelijks. Ouders haalden de lespakketten niet op of konden de uitleg van de stof niet aan hun kinderen overdragen."

 

Braziliaanse variant

"Wat heb ik de kinderen gemist", zegt juffrouw Rashida Bisnajak van groep 2 van de Pandit K. Piarelallschool aan de Boontjediefweg. Ze is blij dat de school weer open is, hoewel ze niet gerust is over het virus. "Vooral nu je hoort over de Braziliaanse variant, maak ik me zorgen."

De leerlingen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus vorig jaar op de hoogte hoe zij zich moeten gedragen volgens alle Covid-19-regels. "Dat doen ze heel goed. Het valt me op dat als het pauze is ze liever in de klas blijven. Ze vormen niet meer zoals vroeger zoveel groepjes op de speelplaats."

Juffrouw Dhanpat van groep 8 is blij dat de school weer open is. Maar ook zij is uiterst voorzichtig en houdt zich aan de protocollen. "De herstart van het onderwijs vraagt veel voorbereiding. We volgen het onderwijsprogramma van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Maar allereerst beginnen we met herhaling en kijken dan waar we de draad weer kunnen oppakken."

De bel luidt. De kinderen komen rennend uit de klas en van het schoolerf. Vader Senny staat al te wachten. "Op school leren ze beter en meer dan thuis. Ouders hebben ook niet altijd tijd. We zijn beiden blij." Vader Richard beaamt dat. "Voor het sociale contact is het fysieke onderwijs veel beter. Een versje in de klas met zijn allen opzeggen is toch net even anders dan in je eentje thuis."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina