Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderhandeling met IMF duurt langer

Onderhandeling met IMF duurt langer

17/02/2021 08:08 - Ivan Cairo

Hoewel er enige stagnatie is, zegt minister Armand Achaibersing dat Suriname al heel erg ver is met IMF en verwacht hij dat zaken goed zullen aflopen.

Hoewel er enige stagnatie is, zegt minister Armand Achaibersing dat Suriname al heel erg ver is met IMF en verwacht hij dat zaken goed zullen aflopen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ondertekening van een monetair ondersteuningspakket tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat langer op zich wachten dan verwacht. De regering ging er aanvankelijk van uit dat begin februari de zaak zou zijn beklonken.

Hoewel de afgelopen dagen vorderingen zijn geboekt, zijn partijen er nog niet uit. De begroting van het land en het wisselkoersenbeleid zijn twee van de meest belangrijke punten waarover nog wordt gesproken. Ook overweegt de regering om in plaats van een stand-by agreement van drie jaar een extended financial facility van vier jaar met het IMF overeen te komen. Bekeken wordt welke optie de beste voor Suriname is onder de huidige omstandigheden, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in een interview met de Ware Tijd.

Wat de zaak een beetje bemoeilijkt is dat het IMF kijkt welke afspraken Suriname kan maken met de obligatiehouders van de Oppenheimerleningen, terwijl omgekeerd deze schuldeisers afwachten welke overeenkomst de regering met het IMF tekent voordat ze definitief akkoord gaan met een schuldherschikking. De bewindsman merkt op dat bij onderhandelingen het altijd een beetje kan uitlopen voordat overeenstemming is bereikt doordat besprekingen langer duren dan aanvankelijk was ingeschat.

Achaibersing: "Wij zijn al heel erg ver met IMF. Er zijn twee punten die eigenlijk nog open staan, maar het proces van IMF is ook gekoppeld aan het proces van onderhandelen met schuldeisers, met name die Oppenheimer-schuldeisers." De bewindsman verwacht dat zaken goed zullen aflopen.

Dinsdag hadden hij en collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, ondersteund door het technisch team en adviseurs van het Franse financieel advies- en vermogensbeheerbedrijf Lazard, een bespreking met een vertegenwoordiging van de Oppenheimer-schuldeisers."We maken goede vorderingen, maar het traject duurt iets langer dan we aanvankelijk gepland hadden."

Eén van de voorwaarden van het IMF is dat de regering een door het parlement goedgekeurde begroting presenteert. "Maar om een goede begroting op te maken moet ik een goede inschatting maken van debt service, de rentebetalingen en aflossingen. En om dat te kunnen doen heb ik een overeenkomst met de schuldeisers nodig. Dat is één punt van discussie nog", aldus Achaibersing. Het tweede punt is het wisselkoersregiem "waar we nog niet helemaal uit zijn".

Suriname maakt op basis van zijn trekkingsrechten bij het IMF aanspraak op circa 750 miljoen US dollar. Dat is ook aangevraagd. Vooral van belang is, is dat bij een overeenkomst met het IMF, dat betalingsbalanssteun geeft, instituten zoals de Wereldbank, Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Caribische Ontwikkelingsbank ook zullen inkomen met ondersteuning. Deze banken geven budgettaire ondersteuning en financiering voor projecten. "Het proces is nauw aan elkaar verbonden", aldus de minister.

Achaibersing voegt eraan toe dat Suriname zijn verzoek voor een stand-by agreement, dat een driejarig contract is, momenteel tegen het licht houdt. "We kijken nu ook naar een extended financial facility. Daar heb je een vierjarige ondersteuningsperiode en een langere terugbetaaltermijn. We zijn intern nog aan het overwegen, ook samen met IMF, wat het beste past in ons programma", zegt de bewindsman. Het definitieve besluit zal snel genomen worden.

Vooral zal worden gekeken of Suriname in staat is om binnen drie jaar het "zware" economisch herstelprogramma uit te voeren of als het land een programma nodig heeft dat over een iets langere termijn is uitgesmeerd. "Als de economie is zoals wij die nu hebben dan kies je voor een iets langere periode. Dat zijn nog discussies en overwegingen waar we mee bezig zijn", aldus Achaibersing.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina