Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rosebel betaalt verbetering water- en elektriciteitsvoorziening binnenland

Rosebel betaalt verbetering water- en elektriciteitsvoorziening binnenland

18/02/2021 22:22 - Van onze redactie

Voorzitter Sharmila Jadnanansing van Rosebel Community Fund (l) en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (r) ondertekenen de verschillende overeenkomsten.

Voorzitter Sharmila Jadnanansing van Rosebel Community Fund (l) en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (r) ondertekenen de verschillende overeenkomsten.  

PARAMARIBO - Goudmaatschappij Rosebel Gold Mines zal in Brokopondo LED-straatverlichting aanleggen, in Sipaliwini de drinkwatervoorziening en in het Pikin Saramaccagebied de elektriciteitsvoorziening duurzaam verbeteren. In deze projecten zal volgens raming 487.000 US dollar worden geïnvesteerd. De werkzaamheden moeten in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond.

Stichting Rosebel Community Fund (RCF) en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hebben voor deze projecten maandag een overeenkomst ondertekend. Afgesproken is dat de maatschappij 401.000 US dollar investeert in de vorm van geld en machines en het ministerie zal zorgen voor arbeidskrachten, materiaal en logistieke ondersteuning. NH zal hiervoor de Diensten Watervoorziening en Elektriciteitsvoorziening inzetten.

Door verbetering en uitbreiding van de straatverlichting in Brokopondo wordt de veiligheid bevorderd en gewerkt aan efficiënt energieverbruik. Bij publieke plekken zoals gemeenschapscentra, scholen en aanmeersteigers zullen ook lichtpunten worden geplaatst, die op zonneenergie worden aangesloten.

In het Pikin Saramaccagebied zullen in de dorpen Nyun Jacobkondre, Baling, Bilawatra en Misalibi het elektriciteits- en het drinkwater distributienet worden uitgebreid. Elk dorp krijgt een installatie voor waterzuivering die aangedreven zal worden met zonne-energie. "Deze projecten zijn gekozen op basis van de door de gemeenschappen geselecteerde prioriteitsgebieden. De bijdrage van de dorpelingen voor onderhoud zal van cruciaal belang zijn", zegt Sharmila Jadnanansing van Rosebel. "Er is gekozen voor een overheids-particulierpartnerschap met het ministerie vanwege de specifieke deskundigheid en ervaring. De maatschappij geeft voorkeur aan projecten die bijdragen aan gezondheid, veiligheid en duurzame economische voordelen. Schoon drinkwater en elektriciteit zijn basisvoorzieningen die de kwaliteit van het leven verbeteren, sociale en economische activiteiten ondersteunen en tot lange termijn voordeel zijn van de gemeenschappen."

Minister David Abiamofo hoopt dat met dit initiatief de toon is gezet voor meerdere projecten. "Dit kunnen wij ook als model gebruiken voor mogelijke partnerschappen met andere bedrijven. Wij blijven ons inzetten voor het mobiliseren van alle mogelijke financieringsbronnen en partners." Hij zegt dat Rosebel met deze projecten het beleid van de regering, om te komen tot duurzame ontwikkeling van leefgemeenschappen ondersteunt.

De goudmultinational heeft van begin af aan gericht geïnvesteerd in capaciteitsversterking en gemeenschapsontwikkeling in Brokopondo. Ook zijn er regelmatig projecten uitgevoerd die te maken hebben met onder meer educatie, gezondheidszorg, infrastructuur en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.

Het bedrijf zal met zijn werkarmen vooral blijven meewerken aan een duurzame toekomst voor de gemeenschappen in Brokopondo en in zijn algemeenheid de Surinaamse gemeenschap. Dit jaar zal het RCF zich vooral richten op het financieren van projecten die inkomsten verhogend zullen zijn voor de gemeenschappen in Brokopondo en Sipaliwini.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina