Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vaccinatie start dinsdag, Covid-19-zorg wordt afgeschaald

Vaccinatie start dinsdag, Covid-19-zorg wordt afgeschaald

19/02/2021 15:38 - Van onze redactie

Vaccinatie start dinsdag, Covid-19-zorg wordt afgeschaald

 

PARAMARIBO - Dinsdag worden de eerste personen ingeënt met het AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19. Aanvankelijk zou de vaccinatiecampagne maandag beginnen, maar vanwege het overlijden van patholoog-anatoom professor Albert Vrede is besloten de kick-off met een dag te verzetten.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid deelde tijdens de Covid-19-persconferentie vrijdagmiddag in de Congreshal mee dat als eerst een geselecteerde groep frontliners in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zal worden gevaccineerd. De pers zal in het kader van transparantie daarvoor worden uitgenodigd. Momenteel worden verpleegkundigen en andere personen betrokken in het traject getraind.

Suriname heeft op 11 februari duizend doses AstraZeneca-vaccin ontvangen van Barbados. Daarmee kunnen rond de vijfhonderd personen worden ingeënt. Ramadhin onthulde tijdens het persmoment dat de regering van India 50.000 doses heeft geschonken. Die partij wordt binnenkort verwacht. Momenteel worden de logistieke zaken in orde gemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eerder deze week toestemming gegeven voor de emergency use van AstraZeneca voor eenieder boven achttien jaar.

 

Afschalen Covid-19-zorg

Ramadhin gaf vrijdag mee dat vanwege de dalende trend en het feit dat er minder personen in ziekenhuizen zijn conform het afschalingsplan de Covid-19-zorg wordt gedowngraded. De reguliere zorg zal weer langzaam worden opgeschaald. "We moeten wel rekening blijven houden met een derde golf, want het gaat up and down. Het verloopt dynamisch."

Zowel Ramadhin als Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), stelde dat de total lockdowns in opeenvolgende weekends "effectief" zijn geweest. "We hebben nu de gunstige situatie waar we allemaal naar hebben uitgekeken. Het aantal gevallen is duidelijk afgenomen en de druk op de Covid-19-zorg is minder", aldus Ramadhin.

Door de weekendlockdowns was er volgens Ori "direct een drastische afname" van het aantal positieven te merken. Ramadhin zei dat aan de hand van de ontwikkelingen simpel kan worden geconcludeerd dat het gros van de samenleving de oproep van de regering heeft begrepen en zich trouw heeft gehouden aan de maatregelen. "De weekendlockdowns hebben wederom hun nut bewezen. Ze werden als onplezierig ervaren, maar de resultaten liegen er niet om."

Ondanks het optimisme benadrukte Ramadhin "dat we er uiteraard nog niet zijn. Elke positieve en elke dode is er één te veel". Volgens Ori gaat het wel de goede kant op. Er zijn minder dan tien positieven per dag. Al een paar dagen ligt de positivity rate van Suriname onder de 10 procent. Donderdag bijvoorbeeld was het 6,5 procent. Uit zijn presentatie bleek dat de 'r' (het reproductiegetal) van Suriname nu op 0,53 staat.

Suriname telde tot en met donderdag 166 coronadoden. De meeste sterfgevallen (42) zitten in de leeftijdscategorie 70-79 jaar. Daarna volgen 60-69 jaar (39) en 50-59 jaar (33). Tot nu toe zijn meer mannen (106/63,9 procent) dan vrouwen (60/36,1 procent) overleden. Ramadhin benadrukte dat de commitment van burgers aan het naleven van de maatregelen het succes zal bepalen. Zaterdag is er een Covid-19-clustermeeting van ministers, waarbij het aanpassen van maatregelen zal worden besproken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina