Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kloof met Nederland naar EuroBasket

Kloof met Nederland naar EuroBasket

20/02/2021 16:51 - Terence Oosterwolde

Charlon Kloof (r) krijgt de felicitaties van Mohamed Kherrazi (l).

Charlon Kloof (r) krijgt de felicitaties van Mohamed Kherrazi (l). Foto: Fiba.Basketball  

PARAMARIBO - Charlon Kloof heeft zich niet zo lang terug met Nederland geplaatst voor Fiba EuroBasket 2022. In de voorlaatste speelronde van de kwalificatie werd het tot dan ongeslagen Kroatië na een inhaalslag met 65-57 verslagen. Kloof was goed voor tien punten, inclusief een buzzer-beater three-pointer, een team-high negen rebounds, één assist en één steal.

In de Besiktas Akatlar Arena in Istanbul, Turkije aasde Oranje niet alleen op revanche nadat een klein jaar terug op 24 februari 2020 met 59-69 werd verloren. Met een winst zou het team ook zijn startbewijs voor het Europees Kampioenschap basketbal binnen hebben. Geen gemakkelijke opgave tegen de Oost-Europeanen, die de voorgaande vier duels steeds met minimaal tien punten verschil hadden gewonnen.

Zeker in de eerste helft leek koploper Kroatië goed op koers ongeslagen te blijven in groep D. De ploeg begon sterk en sloot na een 14-4 voorsprong de eerste quarter met 19-11 af. In de tweede quarter werd tot twee keer toe een voorsprong van elf punten genomen, maar door twee van de drie vrije worpen te benutten zorgde Kloof voor een 27-35 rustscore.

In de derde quarter bleef Kroatië heel lang aan de leiding maar wist Oranje steeds punten af te knabbelen. Met veertig seconden te spelen zorgde Olaf Schaftenaar uit een three-pointer voor een gelijke stand (46-46), waarna Filip Kruslin uit twee vrije worpen Kroatië zestien seconden verder weer aan de leiding hielp. Echter, Kloof had het laatste woord en zorgde voor Nederlands eerste voorsprong sinds 2-0 met een at-the-buzzer driepunter, zijn enige van de wedstrijd: 49-48.

In de laatste quarter heeft Nederland de voorsprong niet uit handen gegeven. Door back-to-back baskets van Kloof en Leon Williams werd zelfs de grootste voorsprong genomen: 65-55. Verder dan een basket van Miro Bilan kwam Kroatië niet en was de eerste nederlaag een feit. In groep D zijn, ondanks dat er nog één speelronde is, de kaarten geschud. Kroatië, Nederland en nummer drie Turkije hebben zich geplaatst voor de eindronde. Nederland sluit maandag af tegen hekkensluiter Zweden, terwijl Kroatië uitkomt tegen Turkije.

Het eindtoernooi vindt plaats in de Tsjechische Republiek, Georgië, Italië en Duitsland. Tot nu toe hebben negentien teams zich geplaatst. Er zijn nog vijf plekken beschikbaar. Zeker van deelname zijn de vier gastlanden, België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Finland, Griekenland, Hongarije, Israël, Nederland, Polen, Rusland, Servië, Slovenië, Spanje, Turkije en Ukraïne.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina