Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dertigjarige Tori Oso heeft grootse plannen

Dertigjarige Tori Oso heeft grootse plannen

21/02/2021 12:06 - Aidy Pinas-Agodeba

Dertigjarige Tori Oso heeft grootse plannen

 

PARAMARIBO - Tori Oso dertig jaar, een mijlpaal. Veel mensen hebben leuke herinneringen aan deze plek. Lekker eten, party en tori. De oprichter heeft er mooiere herinneringen aan en die koestert hij. De sleutel voor dit succes is doorzetten. Ondernemen is niet makkelijk. Als je niet makkelijk opgeeft, maar juist doorzet, kun je mooie dingen bereiken.

Het is midden op de dag wanneer we lekker op het terras van Tori Oso zitten. Het verhaal achter Tori Oso wordt ontvouwd. De plek ziet er zowel van binnen als buiten keurig en uitnodigend uit. Osje Braumuller en diens schoonzoon Dwayne Hoever hebben wat tijd vrijgemaakt voor de Ware Tijd. Klaar voor de tori.

Braumuller bijt de spits af met een korte geschiedenis en visie over de plek. Het verhaal van Tori Oso begon in de jaren tachtig. Het waren volgens de oprichter woelige dagen in Suriname, waarbij er een verbod was op allerlei zaken. Mensen konden niet vrijelijk praten, maar de behoefte om te praten en discussiëren was groot. Het begon in het klein bij Theater Thalia, maar er kwam al heel gauw een einde aan. "Het bestuur van Thalia kreeg te horen dat het vaak om heftige discussies ging en zij vond dat niet zo fijn. De militairen waren toen vrij agressief. We hebben toen moeten luisteren en zo moesten we dus een andere plek zoeken", vertelt Braumuller.

Een goede vriend Harry Boedjiawan hielp hem in de zoektocht naar een locatie en bracht het pand aan de Fred Derbystraat onder zijn aandacht. Met een positieve gedachte en veel moed werd het oude groene vervallen gebouw gekocht en opgeknapt. Het was een uitdaging, maar dankzij Pablo Wiebers, een goede klant en vriend, zag het pand er twee jaar later stralend uit. "We hebben het pand helemaal omgebouwd. Er was geen terras. De focus was toen het gebouw. We hebben mooie momenten gehad op het erf", zegt de 73-jarige dankbaar.

 

Tori Oso

Terwijl het gebouw af was en de voorbereidingen voor de opening getroffen werden, had de plek officieel nog geen naam. "Toen we de uitnodigingskaart aan het opstellen waren viel de naam Tori Oso. Ik moet de naam Patrick Silos noemen als het gaat om de naam Tori Oso, want hij heeft ook een grote bijdrage geleverd", vertelt de oprichter.

De opening van Tori Oso was een mijlpaal. De moeder van Braumuller en minister president Henk Arron knipten het lintje op 17 februari 1991 door en de dagen van Tori Oso begonnen te tellen. "Het concept was praten. Het was een moeilijke tijd om te praten, dus we hebben ook vanaf dag één de spelregels gemaakt. Je mag geen mensen bespreken die zich op het moment niet kunnen verdedigen en we accepteren geen onbehoorlijk taalgebruik." Hij vertelt verder dat ondanks de omstandigheden van toen, personen van verschillende partijen samenkwamen bij Tori Oso en hun mening en gedachten lieten horen, soms met ruzie.

Volgens Braumuller is hij persoonlijk geen echte prater, maar hij houdt wel van praten. Hij heeft op basis van zijn visie een lijfspreuk ontwikkeld: "Alles op de wereld moet opgelost worden en dat kan alleen met praten." Praten is volgens hem heel belangrijk, maar luisteren ook. Iemand die minder praat en veel luistert is volgens hem slimmer. Dat heeft hij ook bij Tori Oso ervaren. "Hier op de stoep is net als wanneer je naar de universiteit bent geweest. We noemden hier toen ook de universiteit van Frimangron. In het gebouw is er een speciale muur, The Wall of Fame and Memory. Beroemdheden en personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd of leveren zowel nationaal als internationaal mogen daar hun handtekening plaatsen.

 

Aanpassing keukenconcept

In eerste instantie was Braumuller van plan om Tori Oso te verkopen, nu hij niet meer de jongste is. Zijn dochter Tersa dacht er anders over en stelde voor om deze te behouden voor de familie. Na ruim twee jaar stage te hebben gelopen kreeg ze de sleutels van Tori Oso als cadeau. Braumuller heeft geen spijt van het besluit dat hij heeft genomen, maar is juist dankbaar voor de kinderen die God hem gegeven heeft. "De afgelopen vijf jaar hebben Tirsa en Dwayne het grote werk gedaan."

De nieuwe eigenaren van Tori Oso hebben intussen het keukenconcept aangepast. Aanvankelijk was het concept creoolse keuken, waarbij moksi aleysi en verschillende soepsoorten, voornamelijk krioro supu, centraal stonden. De ala kondre soep die tegenwoordig in vele restaurants te verkrijgen is, is bij Tori Oso ontwikkeld. Tori Oso werd om haar lekkere soepen ook wel de Tori Oso supu basi genoemd. Braumuller was in eerste instantie niet zo blij met de aanpassing van het keukenconcept, maar later bleek dat het geen slecht idee was. Het concept is iets wat bij de tijd past en veelbelovend is.

De nieuwe eigenaar is op bekend terrein. Ze heeft op verschillende momenten geparticipeerd in nationale en internationale kookcontesten en wist meermalen de prijs in de wacht te slepen. Wat Braumuller trotser maakt, is het feit dat zijn dochter een visie heeft. "Ze is op een andere toer gegaan, heeft een nieuwe klantenkring opgebouwd", vertelt hij trots. Hij heeft geloof in jonge mensen en hij vindt dat deze ondersteund moeten worden. Op de menukaart staan er niet meer alleen creoolse gerechten en soepen, maar ook niet creoolse gerechten, waaronder burgers.

Tori Oso heeft een personeelsbestand van dertien man, zowel fulltimers als parttimers. Hoever vertelt over de family meal die ze geïntroduceerd hebben naar aanleiding van de Covid-19-pandemie. "Het idee erachter is dat gezinnen of families niet meer hier kunnen komen en wij bieden ze dus de mogelijkheid om een bak eten te kopen voor de familie. Het wordt met inachtneming van de Covid19- maatregelen thuis bezorgd", legt de jonge ondernemer uit.

Er staan ook nieuwe dingen gepland. Indien de Covid-19-situatie aanhoudt, zal Tori Oso uitbreiden door meer dan alleen maar eten te verkopen. Wat er precies zal gebeuren verklapt Hoever niet. Het blijft tot dan een verrassing.

 

Meer dan tori alleen

Behalve de verhalen, de lessen en het heerlijke eten heeft Tori Oso ook op andere manieren een bijdrage geleverd op verschillende fronten. Er zijn drie ontwikkelingspoten, waaronder sociaal, cultureel en sport. Al ongeveer dertig jaar verstrekt het bedrijf kerstpakketten aan een geselecteerde groep. Er wordt geen tamtam gemaakt hierover, maar het gebeurt elk jaar weer met veel liefde en plezier.

Tori Oso heeft verder verschillende sportorganisaties ondersteund. Als voorbeeld noemt de oprichter voetbalvereniging Voorwaarts. Deze heeft jarenlang vergaderingen gehouden bij Tori Oso. "We hadden ook een voetbalvereniging. Op gegeven moment heb je jong en oud in huis. We kregen toen twee ploegen. De ouderen noemden zich de Bunguniries en de jongeren de Potential. Je gelooft het of niet, de ouderen winnen altijd en dat komt door techniek. We rennen niet achter de bal, maar we laten de bal haar werk doen. We zijn ook niet zelfzuchtig en het is teamwork", verklapt hij het geheim.

Voor wat de cultuurpoot betreft, merkt hij op dat onder andere de basis van Schrijversgroep '77 in Tori Oso is gelegd. Ook de journalistenvereniging heeft gebruikgemaakt van de ruimte die het bedrijf biedt. Hij is blij dat Tori Oso op verschillende manieren een bijdrage heeft kunnen leveren. Hij is vooral ook het personeel dankbaar voor zijn bijdrage. Ook een speciale dank gaat uit naar zijn vrouw, die gelukkig begrip wist te tonen en op haar eigen manier heeft bijgedragen aan het succes van het bedrijf. "Het is goed om eer te krijgen, maar ik heb het niet alleen gedaan", onderstreept hij.

Waarom hij één van de weinige horecabedrijven is die duurzame samenwerkingen heeft met andere organisaties? Het komt door zijn aard. Persoonlijk houdt hij van kunst en organiseren. Dit kun je ook terugzien. Braumuller is onder meer de grondlegger geweest van het Kawina Festival. Hij heeft jaren ook zitting gehad in het bestuur van Stichting Toerisme Suriname, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en hij heeft ook aan de wieg gestaan van de Suriname Hospitality Toerisme Training Center. "Ik wilde mij altijd dienstbaar maken voor Suriname. Eigenlijk kan je zeggen dat het een roeping is. Als er leven is na de dood en ik mocht terugkomen zou ik niets anders willen worden. Ik zou voor hetzelfde beroep kiezen. Dit is mijn ding. Ik heb mij nooit verveeld. Het is heerlijk om elke dag nieuwe mensen te ontmoeten", laat hij zijn liefde voor de horeca merken.

Het is niet altijd rooskleurig geweest voor Tori Oso. Er zijn ook minder prettige momenten geweest. Braumuller noemt het overlijden van zijn moeder als een dieptepunt. Deze vrouw heeft hem ondersteund en haar bijdrage heeft volgens hem ook meegeteld. Een andere domper was de kwestie Par'bo Kawina Festival. De festiviteit werd in samenwerking met bierbrouwerij Parbo georganiseerd, maar op gegeven moment kwam er een breuk. "Wij hadden het idee en zorgden voor de infrastructuur, terwijl de partner zorgde voor drank." Hij wil niet veel hierover uitwijden. Hij is blij dat het festival weer thuis is. Hij onderstreept wel dat het festival geregistreerd staat bij KKF. Het feest wordt nu al twintig jaar gehouden. Hij voelt zich verplicht om ook te vertellen dat hij samen met Marlon Telting van Parbo mooie herinneringen heeft gecreëerd.

 

Toekomst

Hoever is energiek en staat klaar voor de uitdagingen. De toekomst van Tori Oso ziet er volgens de jonge ondernemer rooskleurig uit. Met een positieve mindset zal het wel lukken. Een van de toekomstplannen van het bedrijf is het uitslaan van de vleugels zowel nationaal als internationaal. Twee is beter dan een. Een zusterbedrijf kan Toris Oso helpen versterken en omgekeerd. Hij is zich ervan bewust dat het geen makkelijke job is, maar hij laat zich niet uit het veld slaan.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina