Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kookshow geeft kijkje in rijke Indonesische keuken

Kookshow geeft kijkje in rijke Indonesische keuken

21/02/2021 14:02 - Charles Chang

Kadék Susena (l) en Giovanni Asmo (r) presenteren de eerste editie van de kookshow.

Kadék Susena (l) en Giovanni Asmo (r) presenteren de eerste editie van de kookshow. Foto: Charles Chang  

PARAMARIBO - Op tafel ligt alles gereed voor de show. Een regenboog aan kleuren toont de creatieve wijze waarmee het werk is voorbereid. Eenvoudige kruiden zien er daardoor opeens heel erg decoratief uit. Achter de camera’s van Surijavibe staan Frederico ‘Rico’ Saridin en Mitchel Diran, de vertegenwoordigers en oprichters van het videobedrijf.

Surijavibe promoot vanaf 2012 de Javaanse cultuur met eigen producties over opkomende artiesten en de Javaanse keuken. Op deze manier zijn onbekende warunghouders vaker in beeld gekomen. "Het kost ze alleen tijd en toch wanneer ze na de uitzending als een trein draaien en je om een tweede shoot vraagt, hebben ze het opeens heel druk", deelt Saridin zijn ervaring met de Ware Tijd.

De kookshow waar ze voor zijn gekomen, vindt deze keer plaats bij de Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI), de Indonesische benaming voor de Indonesische ambassade. Yudith Damayanti, de tweede secretaris voor sociale en culturele zaken, geeft aan dat het een pilot is voor televisie en sociale media. Het streven is om ten minste één keer per maand een Indonesische kookshow te houden.

De sterren achter de tafel zijn ibu Kadék Susena en Giovanni Asmo, een oud pupil van Susena. De Balinese geeft al een half leven lang Indonesische dansles op de ambassade. Het is daarom niet vreemd dat ze de eerste aflevering start met een Balinese nasi. Deze bestaat uit witte rijst verrijkt met kokosmelk en stukjes zoete patat. "Het gerecht wordt dus niet gebakken. Wanneer je in Indonesië bent en je vraagt naar een nasi, ga je gewoon witte rijst krijgen. Wil je gebakken rijst, dan is de juiste benaming hiervoor nasi goreng (gebakken rijst)", verduidelijkt Asmo die het Bahasa van Kadék vertaalt.

De Indonesische keuken verschilt van de Javaanse keuken in Suriname, maar om Indonesisch te koken is niet gecompliceerd. In ieder geval zijn de (meeste) kruiden uit de archipel, dankzij de voorouders van de Javanen, te verkrijgen: ketjap, kencor, ketumbar, turmeric (kunir), laos. Wat wel ongebruikelijk is voor Surinamers zijn de gerechten. Bij saté wordt direct gedacht aan een puntig stokje met blokjes kipfilet. Niet bij de Balinese soort. Het stokje is kort en dik en gemaakt van de onderkant van een palmtak. Het vlees bestaat uit kipgehakt dat wordt gekneed aan het stokje. Even later wanneer de Balinese 'lollipop' sissend op de bakplaat ligt, bestaat er geen twijfel meer over de smaak. De pendopo (grote buitenzaal) raakt snel gevuld met een verrukkelijke aroma.

Naast de nasi en saté maakt het duo kipfilet in gele saus en kousenband in een creamy kokosmelksaus. Als drankje wordt de cin cao (lees: tjientjaw) gepresenteerd. De palmsuiker en grassjelly zijn in Suriname nog gemakkelijk te vinden, maar het blad dat de basis vormt voor de kleur en smaak is speciaal 'laten halen'. Gastronomie is slechts een deel van de Indonesische cultuur.

Surijavibe houdt het nog even spannend en kan de uitzenddatum nog niet vaststellen. "In ieder geval na 20 februari, in samenwerking met Garuda, op kanaal 23.3", zegt Saridin.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina