Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actie Luchthavenbeheer voor één week opgeschort

Actie Luchthavenbeheer voor één week opgeschort

22/02/2021 08:08 - Jason Pinas

Actie Luchthavenbeheer voor één week opgeschort

 

PARAMARIBO - Het personeel van Luchthavenbeheer is vanaf zaterdagavond weer aan het werk. De werknemersbond heeft na bemiddelingsgesprekken van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme de actie voorlopig voor één week opgeschort. De medewerkers hadden vrijdag het werk neergelegd omdat de uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te lang op zich laat wachten.

"Er is overleg gevoerd en daaruit is een principeakkoord voortgevloeid", zegt directeur Vijay Chotkan tegen de Ware Tijd. Volgens hem is de leiding van het bedrijf na afstemming met Jubithana meegegaan met de eis van de bond om de cao, die vanwege de slechte financiële situatie van Luchthavenbeheer was geparkeerd, toch uit te voeren. De werknemers krijgen vanaf eind februari niet meer alleen de basislonen zoals dat nu nog het geval is, maar ook de bijbehorende toelagen. Afgesproken is dat partijen dinsdag weer bij elkaar komen om de knelpunten verder te bespreken. De salarissen worden vooralsnog niet tegen de geünificeerde koers, maar tegen een koers van 7,48 uitbetaald.

Volgens Chotkan is ook afgesproken om vertegenwoordigers van de bond te betrekken bij het formuleren van het herstelplan. "We gaan werken richting een eindproduct dat gedragen wordt, maar ook uitvoerbaar moet zijn om zodoende herstel te bewerkstelligen. Maar ook om de organisatie gezond te maken", aldus de directeur. Hij wijst erop dat de financiële cijfers van het bedrijf niet mooi zijn. Aan de andere kant begrijpt Chotkan ook dat de regering de rust in het bedrijf wil garanderen. Dit komt met name door de Covid-19-pandemie waardoor het luchtruim voor enige tijd gesloten was. "We hebben zwaar bezuinigd. Maar vanwege het uitvallen van de commerciële vluchten zijn we teruggevallen naar verwachtbaar inkomen dat ligt tussen 5 en 8 procent per maand. Dat is niet gemakkelijk."

De directeur zegt dat de salarissen en een deel van de operatie met een lening, dat het bedrijf had gesloten bij het DSB-pensioenfonds, worden gedekt. Dat geld was aanvankelijk bedoeld om investeringen te plegen. Echter, omdat de eigen inkomsten niet toereikend waren is na afstemming met de raad van commissarissen besloten om de lening voor lonen en de operatie te gebruiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina