Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boekencollectie Tjoe Nij verdeeld

Boekencollectie Tjoe Nij verdeeld

22/02/2021 18:03 - Van onze redactie

Weduwe Greet Tjoe Nij-van der Leij en nationale archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overdrachtsdocumenten.

Weduwe Greet Tjoe Nij-van der Leij en nationale archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de overdrachtsdocumenten. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Het Nationaal Archief Suriname (NAS), de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit en scholen op Domburg zijn in aanmerking gekomen voor boeken van wijlen Ronald Tjoe Nij. Zijn collectie bevatte ruim 3.874 boeken over de sociale en politieke geschiedenis en cultuur van Suriname.

Enkele dagen voor zijn heengaan op 28 augustus 2020 nam zijn echtgenote Greet Tjoe Nij-van der Leij contact op met nationale archivaris Rita Tjien-Fooh-Hardjomahamed om haar te informeren dat haar 84-jarige echtgenoot duidelijke instructies had gegeven om zijn boekencollectie te schenken aan het NAS. "Hij heeft nadrukkelijk verzocht om zijn nalatenschap door het NAS te laten beheren. Onze beweegredenen waren dat veel meer mensen toegang tot zijn boeken kunnen krijgen en de historische boeken niet verloren raken, her en der in een kast, waar niemand ernaar kijkt", legde Tjoe Nij-van der Leij uit.

Haar man was een grote boekenverzamelaar en had gedurende tientallen jaren een kostbare collectie opgebouwd van bijzondere werken over de sociaal-culturele en politieke geschiedenis van Suriname. Ook was hij een trouwe bezoeker van het NAS. Zo was hij steevast aanwezig bij menig boekpresentatie en lezing die er werd georganiseerd. Tjoe Nij heeft verder als bemiddelaar opgetreden bij de overdracht van het archief van oud-premier Henck Arron en adviezen verstrekt met betrekking tot de inhoud van dit archief.

Tjoe Nij-van der Leij: "Ronald's boeken waren zijn passie, alles wat hij over boeken vond in kranten, documenten en tijdschriften werd uitgeknipt en aan het desbetreffende boek toegevoegd. Geen boek zonder krantenknipsel." Vanaf september 2020 zijn medewerkers van de sectie Opname & Verwerking en Ontsluiting van het NAS bezig geweest om de enorme boekencollectie over te brengen naar het NAS en deze te beschrijven c.q. ontsluiten.

In de collectie van Tjoe Nij zitten bijzondere werken van onder anderen Gabriel Stedman, Anton de Kom en Maria Sybilla Merian. Zijn boekencollectie wordt gezien als "een enorme aanwinst" voor de bibliotheek van het NAS, hoewel die geen uitleenbibliotheek is. Bezoekers kunnen de boeken raadplegen in de studiezaal van het NAS. De schenking van de boekencollectie wordt door zijn kinderen Jacqueline en Evelyn gezien als "een gebaar naar de Surinaamse gemeenschap". "Onze vader heeft jarenlang boekenmarkten en antiquariaten in Nederland afgestruind om literatuur en documenten die belangrijk zijn voor en over Suriname naar Suriname (terug) te brengen. Het was dus logisch om deze collectie beschikbaar te maken voor de Surinaamse gemeenschap.

Op 5 januari vond de formele overdracht plaats met de ondertekening van het overdrachtsdocument. Harold Tjoe Nij, een jongere broer van Ronald, zegt dat de familie zeer trots en gerust is dat de nalatenschap en historische collectie boeken onder beheer is gekomen van het NAS en daardoor toegankelijk is voor het nageslacht. Het NAS wordt aangemerkt als een zeer professionele instelling, waar met een gerust hart waardevol nalatenschap kan worden beheerd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina