Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Directeurenberaad ziet herstart voortgezet onderwijs met vertrouwen tegemoet

Directeurenberaad ziet herstart voortgezet onderwijs met vertrouwen tegemoet

22/02/2021 05:50 - Arjen Stikvoort

Directeurenberaad ziet herstart voortgezet onderwijs met vertrouwen tegemoet

 

PARAMARIBO - Na de herstart van de basisscholen dinsdag beginnen de hogere opleidingen waaronder VOJ- en VOS-scholen maandag. De regering besloot daartoe vanwege de dalende trend van Covid-19-besmettingen. "We staan er 100 procent achter. We hebben geen enkele reden te wantrouwen dat het niet goed zou gaan. Want bij de heropening van de scholen vorig jaar is alles ook keurig verlopen. Het schooljaar hebben we toen zonder calamiteiten kunnen afronden", zegt Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, tegen de Ware Tijd.

"We kennen de Covid-19-regels uit het hoofd. We zijn met zijn allen - ouders, leerlingen en leerkrachten - heel voorzichtig." Het eerste kwartaal verliep ook zonder problemen. Echter, door de tweede coronagolf werden de scholen genoodzaakt te sluiten. Van een opgelopen achterstand in de leerstof wil Meye niet spreken. "Ik praat niet over een achterstand, want dan praat ik over een achterstand in de hele wereld; in de ambtenarij, in het bedrijfsleven. De scholen doen wat in hun vermogen ligt om die periode weer in te lopen. We moeten roeien met de riemen die we hebben."

Het reguliere Covid-19-rooster waarmee de scholen in het eerste kwartaal zijn gestart, zal worden vervolgd. Hoe groot de groepen kunnen worden, is afhankelijk van de versoepelingen die het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verder doorvoert. Als er meer leerlingen in een groep mogen, zullen er volgens Meye ook meer kinderen meerdere dagen naar school kunnen komen. Nu mogen er nog maximaal vijftien leerlingen in een klas zitten en ze komen niet elke dag naar school. Ze worden opgedeeld in groepen.

Naast alle leerlingen die in het eerste kwartaal zijn gestart bij het voortgezet onderwijs, zullen er nog ongeveer tweehonderd vanuit het Lager Beropesonderwijs doorstromen naar het mulo. "Zij hebben nog de gelegenheid gehad om een eindtoets van de zesde klas te maken. Deze leerlingen zullen we verdelen over 89 muloscholen", aldus Meye.

"We zijn blij dat de leerlingen weer naar school mogen", zegt ook Luciën Rotsburg, voorzitter van het VOS-directeurenberaad. Alleen zit hij met een logistiek probleem hoe de kinderen te bereiken en welke klassen na het weekend naar school moeten komen. "Het ministerie heeft dit snel besloten. Er zit slechts één weekend tussen. Maar als de minister zegt maandag beginnen, beginnen we maandag."

Rotsburg hoopt niet dat na een week de besmettingen weer toenemen, "want dan zijn we terug bij af". Hij wil de herstart eerst goed evalueren om de eventueel opgelopen leerachterstand weg te werken. Op de vraag of er meer regels omtrent het Covid-19-protocol moeten komen in het onderwijs, wil hij nog niet antwoorden. "We wachten verdere instructies van het ministerie af."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina