Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Middelbare school Marowijne in oktober open

Middelbare school Marowijne in oktober open

22/02/2021 00:08 - Jason Pinas

President Santokhi (tweede vanuit links), vicepresident Ronnie Brunswijk (r) en zijn moeder Agnes en DNA-voorzitter Marinus Bee bij het bord dat de schoolcampus van Marowijne aankondigt.

President Santokhi (tweede vanuit links), vicepresident Ronnie Brunswijk (r) en zijn moeder Agnes en DNA-voorzitter Marinus Bee bij het bord dat de schoolcampus van Marowijne aankondigt. Foto: CDS  

MOENGO - Bewoners van Moengo en omgeving waren zaterdag in groten getale aanwezig bij de eerste steenlegging voor het middelbare scholencomplex in district Marowijne. Het terrein ligt ongeveer zeven kilometer verwijderd van het dorp Moengotapoe, dichtbij Albina.

Met een luid applaus hebben de aanwezigen hun dank getoond na het gebruikelijke plengoffer met bier. "Ala sani musu waka bun gi den pikin di sa kon leri dya. Ze moeten allen hun diploma behalen", benadrukte Agnes Brunswijk, de moeder van vicepresident Ronnie Brunswijk, die namens de bewoners sprak bij de inzegening.

De lokale bewoners zien de bouw op deze centrale plek als een grote verlichting voor hun kinderen, omdat hierdoor leerlingen van Marowijne hun vertrouwde omgeving niet meer hoeven te verlaten voor verdere studie in de stad.

Voor Foedisa Pinas, die de scholieren vertegenwoordigde, was de ceremonie een mijlpaal. Net als vele anderen moet zij dagelijks rond vier uur 's ochtends opstaan om af te reizen naar Tamanredjo of Paramaribo, afhankelijk van de studierichting. Omdat ze niet in een internaat wil, heeft ze voorlopig geen keus.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei dat de eerste fase van zes lokalen door een plaatselijke ondernemer gratis worden gebouwd als cadeau aan de gemeenschap van Marowijne. Hij besloot daartoe nadat bleek dat door veel papierwerk de financiering door de Islamitische Ontwikkelingsbank nog even zal duren. Om geen tijd te verliezen is door tussenkomst van vicepresident Brunswijk voor een andere optie gekozen.

"Laten we hopen dat we het grote complex binnen afzienbare tijd af hebben. Maar die zes lokalen staan er echt wel in oktober. Dan kunnen we alvast beginnen", verzekerde de minister. Het ligt volgens haar in de bedoeling om alvast met de algemeen vormende vakken te beginnen.

Hoe het curriculum precies ingevuld zal worden, moet ze samen met haar deskundigen nog nagaan. "Het Natin of de beroepsopleidingen zijn een beetje moeilijk want daarvoor heb je echt materiaal nodig. Maar voor die kunnen we met de gemeenschap hier afspreken waartoe zij bereid zijn." Het streven is om maximaal negentig leerlingen beurtelings op te vangen per keer in verband met corona. Indien de scholieren en hun ouders open staan voor onderwijs in de avonduren zal het ministerie hierover nadenken.

DNA-voorzitter Marinus Bee noemt de bouw van de school 'visionair' denken van de regering. Het feit dat dit project niet kort vóór de verkiezing wordt uitgevoerd is volgens hem het bewijs dat deze regering het beste voor heeft met het volk. "Puur vanuit haar verantwoordelijkheid heeft ze ingezien dat een middelbare school gewenst is in het district en dat gaan we doen voor onze kinderen. Dat is geweldig", aldus Bee.

Ook Brunswijk benadrukte dat dit project geen show is. Voor hem is een lang gekoesterde wens vervuld. "Er zijn vele regeringen geweest die vaker hebben beloofd dat ze de school gaan bouwen, maar het kwam er nooit. Ik kan u garanderen dat de school in oktober hier staat", aldus de vicepresident.

Hij gaf toe dat het voortraject niet gemakkelijk was en hoopt daarom dat de scholieren de kans aangrijpen en er het beste van maken wanneer de school er eenmaal staat. President Chandrikapersad Santokhi zei in zijn toespraak dat de bouw van de school gezien moet worden als de aanzet tot de grote ontwikkeling die de regering op gang wil brengen in Marowijne. Vandaar dat er alles in het werk is gesteld om zo vroeg mogelijk te beginnen aan dit project.

Het wordt volgens hem een school waarop ook enorme aandacht besteed zal worden aan technische opleidingen. De president zei dat hij als jongen net als Brunswijk veel heeft moeten doorstaan om onderwijs te genieten. Het is onder meer om die reden dat dit tweetal bijzondere aandacht heeft voor het onderwijs in Suriname. Santokhi: "Den pina san unu nyan en den problema san unu syi,  wij gaan ervoor zorgen dat onze kinderen dat niet hoeven mee te maken."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen