Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc's vleugellam door geldnood

Dc's vleugellam door geldnood

23/02/2021 18:42 - Gilliamo Orban

Districtscommissarissen blijken haast verworden tot bedelaars door de heersende geldnood.

Districtscommissarissen blijken haast verworden tot bedelaars door de heersende geldnood. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Districtscommissarissen (dc's) zitten al een poos met de handen in het haar door een enorme geldnood. De schulden die de districtscommissariaten hebben bij ondernemers lopen hoog op. "De mensen die vuilophalen zullen straks geen rekening met ons houden, want hun geduld zal opraken. Het gevolg zal zijn dat de vuilniszakken langs de wegen zullen blijven en dat zal voor enorme stank zorgen", zegt Shafiek Goelaman, deken van de dc's, tegen de Ware Tijd.

Het geldprobleem is een dagelijks onderwerp dat hij moet aanhoren van collega's. Reguliere werkzaamheden zoals het bezanden van wegen en ophalen van trenzen kunnen nauwelijks worden gedaan. Er is geen geld om brandstof te kopen voor de machines. "We moeten zelf onze auto's tanken", beweert Goelaman. Hij heeft de kwestie meerdere keren aangekaart bij minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport. Haar reactie is meestal dat Financiën en Planning het juiste antwoord zou kunnen geven. Het antwoord van minister Armand Achaibersing is dan: "We zijn bezig het in orde te maken."

Goelaman legt uit dat de diensttarieven, die zijn vastgesteld tijdens de decentralisatie van districten, flink zijn achterhaald. Voor leges en zegels moet slechts SRD 4,50 worden betaald en de aanvraag van goedgedrag bij de dc's kost de burger SRD 10. De inkomsten zijn niet kostendekkend en de burgervaders/-moeders zijn daardoor aan handen en voeten gebonden. Hij ziet graag dat in de raad van ministers de tarieven drastisch worden opgetrokken. "De hoogte van de tarieven laat ik over aan de regering", zegt de deken van dc's.

Hij brengt in herinnering dat na hun installatie in augustus 2020 ze elk een financiële injectie hebben gehad van SRD 50.000. Dat bleek een druppel op een gloeiende plaat. Goelaman legt uit dat de dc's direct door burgers worden geïnformeerd over de problemen in het district. Echter, door geldgebrek kunnen ze geen beloftes doen of de problemen aanpakken. Dc Marlène Joden van Para typeert de financiële kwestie als "hoofdpijn".

Ze zegt een lege kast te hebben aangetroffen en er was een schuld van SRD 600.000 die intussen is verdubbeld. Het betreft geld dat moet worden betaald aan vuilophaaldiensten. "Ze zijn al zestien maanden niet uitbetaald en je kunt niets doen als de ondernemers zeggen dat ze met de dienst stoppen. Want ze hebben ook arbeiders om te betalen en kunnen de staat niet blijven voorschieten", zegt Joden.

Ook zij moet zelf brandstof kopen voor haar voertuig om haar kantoor te bereiken. Ze wijst erop afhankelijk te zijn van sponsoring van ondernemers die benzine voor machines schenken of wegen aanpakken. Op de vraag of dit niet corruptiegevoelig is, zegt Joden dat ze de ondernemers vanaf het begin heeft voorgehouden dat ze geen compensatie hoeven te verwachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina