Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Ongelovige Thomassen

COLUMN: Ongelovige Thomassen

24/02/2021 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Ongelovige Thomassen

Ivan Cairo  

De Covid-19-vaccinatiecampagne is gisteren begonnen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid ging als eerste voor de prik. Hij had trouwens al een aantal weken van te voren aangekondigd dat indien nodig hij als eerste het prikje zal nemen als voorbeeld voor de samenleving om vertrouwen te hebben in de coronavaccins die binnen een jaar in ijltempo zijn ontwikkeld.

Naar aanleiding van de prikcampagne die gisteren is aangevangen, raakte ik verwikkeld in een discussie met een aantal jongemannen, onder wie enkele neven. Ik kreeg al gauw de indruk dat hoewel het ging om een groep jongeren van tussen de achttien en dertig jaar ze ondanks de veelheid aan informatie die over de vaccins beschikbaar is, de negatieve en desinformatie bepalend was voor hun standpunten. "Uncle, y'o go teki a vaccin?" vroeg één van ze. Ze konden hun oren niet geloven toen ik aangaf dat ik alleen op de oproep wacht om te laten inenten wanneer mijn leeftijdsgroep aan de beurt is. Bijna in koor vroegen ze of ik een grap maakte of als ik serieus was en of ik ook mijn dochter zou laten vaccineren.

Toen het duidelijk was dat ik doodserieus was, hebben verschillende van die jongens nog geprobeerd me om te praten en op andere gedachten te brengen. Allerlei redenen en argumenten werden aangevoerd waarom zij de vaccins niet vertrouwen. Ik probeerde op basis van ratio met voor hun begrijpbare voorbeelden aan te geven waarom ze vertrouwen zouden moeten hebben in de wetenschap. Volgens mij tevergeefs. Ik had te maken met een stel Ongelovige Thomassen die wél geloof hechtten aan de desinformatie. Veel van hun standpunten waren gebaseerd op de desinformatie die over de ziekte en de vaccins wordt verspreid. Eén van de jongens maakte nog de opmerking dat de enige manier waarop hij zich zou kunnen laten vaccineren, is wanneer hij met de stof uit dezelfde ampul waaruit minister Ramadhin is gevaccineerd wordt ingespoten.

Ik vroeg me toen af waar het misgaat dat de juiste en officiële informatie kennelijk niet overkomt bij sommige mensen. Wat gaat er mis in de informatievoorziening en voorlichting? Worden niet de juiste kanalen, platforms of methoden gebruikt? Waar zal het aan liggen dat iemand eerder een Facebookklant dan een infectioloog of epidemioloog gelooft? Ligt het aan de taal? Hoe een effectieve(re) voorlichting te verzorgen weet ik niet. Wat zeker is, is dat het succes van de vaccinatiecampagne zal afhangen van de mate waarin Ongelovige Thomassen die in alle lagen en geledingen van de samenleving zijn, overtuigd worden dat de strijd tegen Covid-19 pas gewonnen kan worden als ook zij zich laten vaccineren.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina