Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Diplomatieke nota naar Nederland om verkeerde landkaart Suriname

Diplomatieke nota naar Nederland om verkeerde landkaart Suriname

24/02/2021 08:08 - Ivan Cairo

Diplomatieke nota naar Nederland om verkeerde landkaart Suriname

Foto: Thinkstock  

PARAMARIBO - De vaker door Nederland gebruikte verkeerde landkaart van Suriname is geen weerspiegeling van de historische band tussen de twee landen. Dat heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Betrekkingen (Bibis) dinsdag kenbaar gemaakt aan Henk van der Zwan, de ambassadeur van Nederland in Suriname.

De diplomaat werd door de bewindsman op het ministerie ontboden naar aanleiding van het gebruik van de verkeerde landkaart bij het lanceren van een reisadvies voor Suriname maandag door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. In diverse kringen is verbolgen gereageerd op deze zaak. Ook politici uit verschillende kampen hebben hun misnoegen hierover geuit.

Van der Zwan was om half één dinsdagmiddag bij de Bibis-minister. "Ik heb in scherpe bewoordingen ons ongenoegen overgebracht, tegen het gebruik van een incorrecte kaart welke niet in overeenstemming is met de brief die bij de onafhankelijkheid van toenmalige premier Joop den Uyl werd ontvangen, welke precies de landsgrenzen omschrijft van de republiek Suriname", zegt Ramdin tegen de Ware Tijd.

Hij geeft aan de Nederlandse vertegenwoordiger ook duidelijk te hebben gemaakt dat "dit handelen niet past in de geest van de historische verbondenheid tussen de beide landen en de recente intensivering van de betrekkingen". Woensdag wordt over deze kwestie een diplomatieke nota naar de Nederlandse regering gestuurd.

Het komt vaker voor dat landen en internationale organisaties landkaarten gebruiken waarbij de Tigri-driehoek die door Guyana wordt betwist ontbreekt. Evenzo ontbreekt vaak het stukje grondgebied in Zuidoost Suriname dat door Frankrijk wordt geclaimd. Angelique del Castilho, ex-ambassadeur tevens voorzitter van DA '91, noemt de actie van Ramdin een "correcte handeling". "Wat heel belangrijk hierbij is, is dat Suriname een protestnota overhandigt aan Nederland. Dit is van belang voor de toekomst", zegt de voorzitter.

Persoonlijk maakt ze "absoluut geen grappen" over de landsgrenzen. "Bovendien is er geen excuus voor Nederland, ons voormalig moederland, om een kaart in strijd met de grenzen zoals aangegeven in de brief van Den Uyl aan de vooravond van onze onafhankelijkheid, te hanteren", stelt Del Castilho verder.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina