Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afgifte rijbewijzen

COMMENTAAR: Afgifte rijbewijzen

25/02/2021 12:00

COMMENTAAR: Afgifte rijbewijzen

 

RIJBEWIJZEN ZIJN SINDS woensdag een stuk duurder: moest voorheen SRD 100 bij het afhalen worden betaald, nu is dat SRD 250. Woensdag maakte het ministerie van Justitie en Politie ook bekend dat de duizenden geslaagden die al bijkans tot een jaar tevergeefs op hun rijbewijs hebben gewacht, dit nu mogen afhalen. In veel huishoudens zal bij die mededeling de vlag zijn uitgestoken omdat aan de lange onzekerheid eindelijk een einde lijkt te zijn gekomen. Maar is het wel rechtvaardig dat mensen die maandenlang door het ministerie aan het lijntje zijn gehouden, het verhoogde tarief ook moeten ophoesten. Blijkens de mededeling van het Korps Politie Suriname wel, maar het zou niet verbazen als dat juridisch aanvechtbaar is.

De ellende voor geslaagden begon vorig jaar maart toen als gevolg van de coronamaatregelen 'tijdelijk' geen rijbewijzen meer werden afgegeven. Dat werd dus bijna een jaar, terwijl de politie uiterst spaarzaam was met informatie. Zo zou de afdeling 'een transitie ondergaan waarbij zou worden overgestapt op elektronische rijbewijzen'.

Af en toe verscheen er een update in soms onbegrijpelijke taal waar niemand wijzer van werd, zoals 'de afdeling Rijbewijzen is bezig met de afronding van de technische aspecten die de werkzaamheden moeten vergemakkelijken. De operationalisering zal na dit proces plaatsvinden'. Maar waarom het uiteindelijk bijna een jaar moest duren, heeft niemand tot nu toe weten uit te leggen.

We begrijpen dat het ministerie, zoals de gehele overheid, snel extra geld nodig heeft. Maar in dit geval bestaat de indruk dat men het e-rijbewijs als een goede gelegenheid ziet om dit te bereiken. Dus over de ruggen van mensen, die nota bene door datzelfde ministerie nu pas krijgen waar ze recht op hebben. Dat getuigt zeker niet van behoorlijk bestuur, waar deze regering zegt voor te staan. En in een tijd waarin iedereen het al zwaar heeft, valt deze kostenverhoging extra zwaar. Het zou daarom alleszins redelijk zijn indien voor de groep die toch al was gedupeerd, een uitzondering wordt gemaakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina