Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Lange weg te gaan, maar de moeite waard'

'Lange weg te gaan, maar de moeite waard'

25/02/2021 00:00 - Amanda Palis

Ongerepte natuur, het is iets waar de Suriname en Guyana een overvloed aan hebben. Dat zou de twee landen op de kaart kunnen plaatsen als unieke bestemming voor toeristen die daar speciaal naar op zoek gaan.

Ongerepte natuur, het is iets waar de Suriname en Guyana een overvloed aan hebben. Dat zou de twee landen op de kaart kunnen plaatsen als unieke bestemming voor toeristen die daar speciaal naar op zoek gaan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname en Guyana hebben genoeg potentie om voordeel te halen uit mogelijkheden die de toerismesector biedt binnen de 'groene economie'. "We hebben wel nog een lange weg te gaan, maar het is alleszins de moeite waard", zegt Rabin Boeddha, directeur Toerisme van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Hij sprak woensdag over een 'groene' economie voor de Guyana's tijdens een webinar die werd georganiseerd door het Wereldnatuurfonds en de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata).

Boeddha stond ook stil bij cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie en de invloed van de Covid-19-pandemie op de international toerismesector. "In 2019 was de totale export aan internationaal toerisme 1,7 triljoen US dollar, maar vorig jaar viel dit terug met bijna 70 procent." Volgens dezelfde bron zou het weleens 2,5 tot vier jaar kunnen duren om terug te gaan tot het niveau van 2019.

Ook Suriname merkt de gevolgen van de pandemie, onder meer aan het aantal inkomende passagiers. De Johan Adolf Pengel-luchthaven heeft in 2019 iets meer dan vijfhonderdduizend aankomende passagiers geregistreerd, tegenover nog geen driehonderdduizend vorig jaar.

In zijn presentatie benadrukte Boeddha het belang om te komen tot betere samenwerking binnen de toerismesector. "Vooral het betrekken en participeren van de private sector moet beter op gang komen. Dat de samenwerking niet altijd lukt, kan komen door de verschillende belangen en agenda's."

Carla James, directeur van de Guyana Tourism Authority, vertelde dat vorig jaar haar land 32,8 miljard Guyanese dollar verlies heeft geleden in de toerismesector en het aantal bezoekers met 75 procent is teruggelopen. Sherida Mormon, directeur van de Mets tevens vertegenwoordiger van Shata, zei in haar presentatie dat om toerismebeleid te maken betrouwbare gegevens nodig zijn. "Op verschillende vlakken zien we dat Suriname en Guyana meer prioriteit moeten geven aan de toerismesector om deze duurzaam te maken."

De drie inleiders zijn het erover eens dat er moet worden gekeken naar samenwerking tussen de Caricom-landen om de toerismesector uit het diepe dal te halen. Mormon: "In deze tijd waar er weinig middelen zijn, moeten we kijken hoe we wat beschikbaar is in de landen bij elkaar kunnen brengen om zo toch samen uit de Covid-crisis te komen." Ze noemt de samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Guyana een goed initiatief, zij het dat het niet bij woorden moet blijven, maar dat daadwerkelijk dingen van de grond moeten komen.

James bekijkt de samenwerking als een kans om de twee landen op de kaart te plaatsen als unieke bestemming voor toeristen die speciaal op zoek gaan naar ongerepte natuur en daar hebben beide landen een overvloed aan. "We zouden de twee landen als een bubbel van veilig reizen kunnen aanbieden aan toeristen."

Boeddha: "Ik onderken dat duurzaam toerisme en natuurbehoud niet hand in hand gaan met goudwinning en houtkap. Maar de realiteit wijst uit dat we van deze economische inkomsten nog niet af zijn. Er moet wel verandering in denken komen bij de mensen die van deze sectoren leven, waardoor ze beseffen dat het geen duurzame onderneming is want natuurlijke grondstoffen raken ooit op, terwijl duurzaam toerisme juist blijvend kan zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina