Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse: 'A revo skrifi geschiedenis'

Bouterse: 'A revo skrifi geschiedenis'

26/02/2021 01:01 - Jason Pinas

NDP-voorzitter Desi Bouterse is niet blij met de afschaffing van de revodag.

NDP-voorzitter Desi Bouterse is niet blij met de afschaffing van de revodag. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Yu kan taki san yu wani, maar revo meki geschiedenis. Het is een deel van onze geschiedenis." Dit benadrukte ex-legerleider Desi Bouterse donderdag tijdens zijn toespraak in het kader van de 'Dag van de Revolutie'. Kort daarvoor had hij kransen gelegd bij het monument op het zogenoemde Revoplein als lid van de zestien sergeanten die de politieke macht van het land overnamen op 25 februari 1980.

Ook de voormalige first lady Ingrid Bouterse-Waldring en ex-vicepresident Ashwin Adhin hebben bloemen gelegd. Het publiek was goed opgekomen om de dag te herdenken. "Bouta, wi lobi yu", "Soso lobi gi yu. Noti no man broko yu", riepen de aanhangers van Bouterse.

De ex-legerleider onderstreepte in zijn toespraak dat alles van de machtsovername in nationaal belang was. Hij noemde onder meer de oprichting van staatsbedrijven zoals Staatsolie en overname van de toenmalige Ogem die werd getransformeerd naar EBS. Bouterse kan zich daarom niet voorstellen dat deze dag door de huidige regering is afgeschaft als nationale feestdag.

Volgens hem is die beslissing genomen door mensen die "zielig en arm van geest zijn". Hij ziet deze besluiten als aanvallen die bedoeld zijn om de NDP een kopje kleiner te krijgen. "Laten wij geen aandacht eraan besteden. We zijn op de goede weg. Maakt u zich geen zorgen, laat haters haten en laat schreeuwers schreeuwen", merkte hij op. Bouterse heeft zijn misnoegen geuit over de huidige situatie in het land. Hij wees op de verhoogde prijzen van onder meer benzine en brood. "De armoede slaat enorm om zich heen."

De NDP-voorzitter riep de regering ook op om erop toe te zien dat er geen raciale spanningen uitbreken onder het volk. Volgens hem is dat het grootste gevaar van het land. Hoewel hij van mening is dat die wordt aangewakkerd vanuit de regering, vroeg hij ook aan zijn volgelingen om zich niet schuldig te maken aan rassenhaat. "Laten we ervoor zorgen dat wanneer we dingen zeggen, we niet gaan in het straatje waarin ze ons willen hebben."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina