Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse tevreden over verdediging

Bouterse tevreden over verdediging

26/02/2021 12:36 - Ivan Cairo

Ex-legerleider Desi Bouterse en echtgenote Ingrid Bouterse-Waaldring verlaten het gerechtsgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat vrijdag nadat de strafzitting was verdaagd naar 31 maart.

Ex-legerleider Desi Bouterse en echtgenote Ingrid Bouterse-Waaldring verlaten het gerechtsgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat vrijdag nadat de strafzitting was verdaagd naar 31 maart. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Desi Bouterse is dik tevreden over de wijze waarop advocaat Irvin Kanhai hem verdedigt in de verzetszaak omtrent de Decembermoorden. De ex-legerleider ging in verzet tegen zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf wegens medeplegen van moord op 15 mannen op 8 december 1982.

"Ik wens niks toe te voegen. Ik denk dat mijn raadsman helder en duidelijk was", antwoordde hij vrijdag op een vraag van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, of hij iets toe te voegen had aan het verweer van Kanhai. De strafpleiter houdt vast aan zijn excepties dat de dagvaarding van het openbaar ministerie wettelijk niet deugt en dat de Krijgsraad onbevoegd is om de zaak te behandelen.

In zijn tweede beurt persisteerde auditeur-militair Manro Danning dat de dagvaarding aan alle wettelijke eisen voldoet. Hij voerde aan dat er niets mankeert aan de dagvaarding of de grondslagen van de tenlastelegging. Het strafbaar feit is duidelijk omschreven en hetzelfde feit staat in de kennisgeving van verdere vervolging destijds aan Bouterse. In de dagvaarding is overduidelijk tot uiting gebracht waarvoor de verdachte wordt vervolgd", zei de aanklager.

Hij merkte verder op dat in 2007 de dagvaarding toen aan de verdachte in hoogsteigen persoon werd overhandigd. Daarnaast heeft zijn advocaat op basis van die dagvaarding 12 jaar lang materiële verweren gevoerd. Ook het verweer dat de Krijgsraad vanwege de aanpassing van de Amnestiewet niet bevoegd is de zaak te behandelen weerlegde Danning onder aanvoering van een aantal argumenten. Hij wees er onder meer op dat de aangepaste Amnestiewet een duidelijke inmenging was in een lopende strafzaak, iets dat door de Grondwet is verboden.

In reactie op de stellingen van de auditeur-militair merkte Kanhai op dat in de dagvaarding die hij "een bescheid" noemt, Danning niet heeft voldaan aan de identificatieplicht als aanklager. Dagvaardingen in strafzaken tegen militairen dien aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In de dagvaarding staat "de vervolgingsambtenaar" in plaats van auditeur-militair.

Niet elke willekeurige vervolgingsambtenaar kan militairen of ex-militairen vervolgen, aldus de strafpleiter. Hij blijft erbij dat de dagvaarding nietig is en de zaak tegen zijn cliënt mede op grond daarvan niet verder behandeld kan worden. De Krijgsraad heeft bepaald dat zij op 31 maart een uitspraak zal doen over de verweren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina