Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen ontslag ministers Ramdin en Achaibersing

Geen ontslag ministers Ramdin en Achaibersing

26/02/2021 18:46 - Ivan Cairo

Een momentopname uit de openbare vergadering van het parlement vrijdag waarbij de regering aan de tand werd gevoeld over het New Surfin-debacle.

Een momentopname uit de openbare vergadering van het parlement vrijdag waarbij de regering aan de tand werd gevoeld over het New Surfin-debacle. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het debacle rond de oprichting van investeringsmaatschappij New Surfin zal niet resulteren in ontslag van de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning), zoals door parlementsleden van de NDP is geëist. Tijdens een openbare vergadering om de regering te interpelleren merkte president Chandrikapersad Santokhi vrijdag op dat de bewindslieden niet buiten hun ministeriële bevoegdheden zijn getreden met de oprichting van New Surfin.

De beschuldigingen van de oppositie voldoen volgens hem niet aan de juridische kwalificaties van de aangevoerde wetsovertredingen. Zij hebben gehandeld op basis van de beleidsprioriteiten van de regering om de economie van het land uit het slop te halen en daarvoor internationaal investeringskapitaal aan te trekken. De ministers hadden goede intenties maar in het traject om het bedrijf op te richten zijn er procedurele fouten gemaakt en staan er tekstuele onvolkomenheden in de oprichtingsdocumenten.

Santokhi voerde aan dat op basis van de procedurele fouten deskundigen die zijn geraadpleegd de regering hebben voorgehouden dat de oprichting van New Surfin niet tot stand is gekomen en er derhalve geen rechtsgevolgen zijn ontstaan. Hij benadrukte dat een speciale entiteit nodig is om investeringen aan te trekken voor ontwikkelingsgerichte projecten. NDP-fractieleider Rabin Parmessar is het niet eens met het standpunt van het staatshhoofd.

Hij verwijst naar de oprichtingsstatuten die bij de notaris zijn gepasseerd en de inschrijving van New Surfin in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Handelingen in strijd met verschillende wetten waar Ramdin en Achaibersing aan hebben meegewerkt, meent de volksvertegenwoordiger. "Die handelingen zijn verricht". Opheffing van New Surfin heft de vermeende onwettige handelingen van Ramdin en Achaibersing niet op, stelt Parmessar.

President Santokhi erkende de misslagen maar kwalificeert ze niet als wetsovertredingen. Hij stelde dat de oprichting nietig is. Door de regering en coalitie is vanwege de procedurele fouten besloten om een nieuwe NV op te richten. Het KKF zal worden gevraagd de inschrijving van New Surfin in het handelsregister door te halen. De komende week wordt een machtigingswet over de oprichting van de nieuwe NV plus de conceptstatuten naar het parlement gestuurd.

In het verdedigen van de twee bewindslieden zei de president, dat a-nationale groepen het debacle hebben aangegrepen om politiek te bedrijven. Die groepen gunnen de regering geen succes in haar pogingen verbetering in Suriname te realiseren. Ook kritiseerde Santokhi dat sommige personen deze kwestie hebben aangegrepen om op de etnische en racistische toer te gaan. Er wordt rassenhaat gezaaid, vindt Santokhi. Hij riep de gemeenschap op het aanwakkeren van rassentimenten achterwege te laten en benadrukte dat Suriname alleen ontwikkeld kan worden door middel van eenheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

NDP-fractielid Melvin Bouva riep de president op deze oproep eerst in eigen kring te doen zodat de rest van de samenleving zijn oproep kan opvolgen, omdat een van zijn naaste medewerkers recentelijk zelf de etnische snaar heeft bespeeld door te beweren dat vooral hindostanen ontwikkeling in Suriname tot stand kunnen brengen. Het staatshoofd reageerde hierop door te stellen dat de bedoelde persoon in de media reeds verontschudigingen heeft aangeboden. Door de oppositie is een motie ingediend en door de NDP drie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina