Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OBS schort actie twee weken op

OBS schort actie twee weken op

26/02/2021 10:10 - Gilliamo Orban

NVB-bussen zijn weer te zien op de openbare weg na een korte actie, die voor twee weken is opgeschort.

NVB-bussen zijn weer te zien op de openbare weg na een korte actie, die voor twee weken is opgeschort. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) krijgt van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) twee weken de tijd om de verhoogde betaling van bus- en boothouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) te regelen. "Indien we de verhoging niet krijgen, zijn we weer genoodzaakt de dienst lam te leggen. We willen dat niet, maar we hebben het geld echt nodig om onze onderneming rendabel te draaien", zegt OBS-ondervoorzitter Iwan Woon tegen de Ware Tijd.

Woon verwacht dat de verhoging spoedig wordt goedgekeurd in de raad van ministers. "Ik heb een kopie van de becijfering van OBS aan hem overhandigd en ga ervan uit dat de zaak snel wordt behandeld in de raad van ministers", zegt Woon. De OBS en NVB-directeur Fariyal Renfurm bereikten in november 2020 een akkoord over nieuwe tarieven op basis van het aantal kilometers dat de vervoerders dagelijks afleggen. De TCT-minister ontving het akkoord op schrift van Renfurm, maar hij zou tegen Woon hebben gezegd niet te hebben gedacht dat de zaak een dringend karakter had.

Volgens de OBS-ondervoorzitter is afgesproken met de bewindsman dat naast de betaling van januari de bus- en boothouders een voorschot van de verhoging zullen krijgen. Om hoeveel geld het gaat, wil Woon nog niet zeggen. Gewoonlijk worden de vervoerders een maand na het verlenen van hun diensten uitbetaald. Woon geeft verder aan dat ook andere problemen besproken zijn met de minister. Zo hebben twee bushouders sinds augustus 2019 geen betaling gekregen. Desondanks blijven ze rijden, omdat ze vrezen voor mogelijke contractbreuk.

Daarnaast zijn er twintig boothouders in het Boven-Surinamegebied die in oktober een contract hebben getekend, maar ook nog steeds geen betaling hebben gekregen. "Ze hebben wel de SRD 8.000 gekregen als Covid-19-compensatie en hierdoor worden ze erkend als dienstverleners van het NVB", vindt Woon. Ook zijn er bushouders die frontliniepersoneel vervoerden toen het openbaar vervoer het vorig jaar was lamgelegd door de uitbraak van Covid-19. Achteraf blijkt de vergoeding niet het overeengekomen bedrag te zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina