Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • One Stop Shop moet noodgedwongen sluiten

One Stop Shop moet noodgedwongen sluiten

26/02/2021 08:02 - Amanda Palis

One Stop Shop moet noodgedwongen sluiten

 

PARAMARIBO - Terwijl bij Cecilia Sabajo, jarenlange suikerpatiënt en cliënt van One Stop Shop (OSS), een wond aan haar voet wordt behandeld bij de wondpoli, wordt haar verteld dat er geen vervolgafspraak kan worden gemaakt. Na acht jaar is de stichting genoodzaakt haar deuren te sluiten. Aanleiding is dat er geen geld is om onder meer het salaris van de 54 medewerkers te garanderen. "Waar moet ik nu naar toe?" vraagt Sabajo zich ontdaan af in aanwezigheid van de Ware Tijd.

Cecilia Sabajo is zeer tevreden met de begeleiding en zorg en zegt vol overtuiging dat zonder de zorg van de medewerkers zij vandaag een been had moeten missen. "De mensen hier hebben mij altijd goed begeleid en ik heb ook hier het diabeteseducatietraject doorlopen. Het kan eigenlijk niet dat een organisatie die zulke diensten verleent komt weg te vallen. De overheid moet echt iets hieraan doen."

Melisa Grauwde, case manager tevens wondverpleegkundige, heeft vanaf vrijdag geen baan meer. "We zijn in een zodanige situatie beland dat het voor ons bestuur niet meer te redden valt. Men heeft geld moeten lenen om salarissen te betalen. We hebben maandag van onze bestuursvoorzitter gehoord dat vrijdag onze laatste werkdag zal zijn." Het nieuws kwam als een schok voor veel medewerkers, "want je hoort dat je dus zonder baan komt te zitten in deze financieel moeilijke tijd", zegt Grauwde.

Ze twijfelt er niet aan dat het bestuur zijn uiterste best heeft gedaan om hoe dan ook aan geld te komen. "Het bestuur is sinds september 2020 bezig geweest geld vrij te krijgen bij het ministerie van Volksgezondheid, echter zonder resultaat, want iedereen is gefocust op Covid-19. Er zijn verschillende brieven gestuurd - sommige zelfs met handtekeningen van de medewerkers - maar ook dat heeft niet geholpen", aldus Grauwde.

Ook Gladys Castelen, een diabeet en hogebloeddrukpatiënt, is geschokt over de sluiting. "Ik voel me hier comfortabel. De verpleegkundigen hebben tijd voor je en je merkt dat ze gespecialiseerd zijn. Bij de huisarts of andere medici hebben ze geen tijd om zelfs voorlichting te geven." Hoe het verder met haar moet weet ze niet. "Dankzij de tijd en voorlichting die ik van hen heb gekregen gaat het nu goed met mij. Meki a regering suku na moni!" roept Castelen.

Onderling bespreken de werknemers wat zij gaan doen. "We hebben hoop dat het nog goed kan komen. We laten het in elk geval niet hierbij. Misschien moeten we met de patiënten naar de vicepresident met een petitie om zo toch aandacht te vragen", oppert Grauwde. "Kijk iedereen heeft kosten. Ik moet een hypotheek aflossen en om te horen dat je geen werk zal hebben is een klap. En los daarvan, wat moeten we met de patiënten doen die echt afhankelijk zijn van ons", vraagt ze bezorgd.

One Stop Shop, opgericht op 22 februari 2013, is een particuliere stichting met overheidssubsidie die echter niet (op tijd) wordt betaald met nu dus de sluiting als gevolg. De zorg van de One Stop Shop aan mensen met diabetes of niet overdraagbare aandoeningen is altijd gratis geweest.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen