Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Steeds meer normalisatie reguliere zorg

Steeds meer normalisatie reguliere zorg

26/02/2021 16:04 - Arjen Stikvoort

Steeds meer normalisatie reguliere zorg

 

PARAMARIBO - De reguliere zorg komt steeds meer op het normale niveau. Door de afname van het aantal Covid-19-besmettingen moeten de ziekenhuizen de normale zorg weer kunnen bieden die nodig is, meent Ben Hewitt, voorzitter van de sectie specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), in gesprek met de Ware Tijd.

Maar helemaal op het oude niveau is de reguliere zorg nog niet, erkent hij. Mensen zijn namelijk bang om naar het ziekenhuis te gaan, omdat er veel mensen bijeenkomen. "Maar we zien het alweer wat drukker worden bij de poli's. In de afgelopen maanden heb ik mensen gezien die bijna een jaar niet zijn geweest." Dit heeft niet tot ernstige gevolgen geleid, omdat het vaak om patiënten ging die voor controle moesten komen.

"Mensen die echt ziek waren, kwamen toch wel", zegt Hewitt. "Ook patiënten die ernstig zorgbehoevend zijn en van wie de arts vond dat het nodig was om hen te zien, werden vanuit het patiëntenbestand benaderd en opgeroepen om 'veilig' op consult te komen." Acute operaties hebben altijd door kunnen gaan. Alleen de operaties die konden worden uitgesteld, zijn tijdens de coronapieken verschoven naar andere data.

Hewitt ziet een groot vertrouwen in het Covid-19-vaccinatiebeleid. "Dat is de redding voor ons allemaal." Hij waarschuwt wel voor de vele complottheorieën die patiënten met onderliggende aandoeningen bang maken voor het vaccin. "Het is eigenlijk de omgekeerde wereld. De mensen zouden juist bang moeten zijn voor het virus en niet voor het vaccin. Zij zouden als eerste in de rij moeten staan om zich te laten vaccineren."

Er zijn twee types van het vaccin: een modern type dat is afgeleid van erfelijk materiaal en één dat een verzwakt virus is wat wordt ingespoten. "Het is absoluut uniek dat zoveel verschillende soorten Covid-19-vaccins gemaakt worden in de wereld die eigenlijk allemaal goed werken. In de praktijk blijkt dat eenieder die het vaccin heeft gehad, niet meer met Covid-19 in het ziekenhuis belandt", zegt Hewitt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina