Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bouterse niet correct gedagvaard'

'Bouterse niet correct gedagvaard'

27/02/2021 08:04 - Ivan Cairo

Voormalig legerleider Desi Bouterse loopt vergezeld van echtgenote Ingrid (r) en zijn advocaat Irvin Kanhai naar het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat.

Voormalig legerleider Desi Bouterse loopt vergezeld van echtgenote Ingrid (r) en zijn advocaat Irvin Kanhai naar het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bij de voortzetting van de verzetszaak in het 8 Decemberstrafproces vrijdag voor de Krijgsraad stelde strafpleiter Irvin Kanhai dat de auditeur-militair zich niet heeft gehouden aan de identificatieplicht van vervolgingsambtenaren zoals de wet voorschrijft. In de dagvaarding had in plaats van "vervolgingsambtenaar" het woord "auditeur-militair" moeten staan zoals op basis van de wet Militair Strafrecht gangbaar is.

Kanhai overhandigde twee voorbeelden van correcte dagvaardingen in militaire strafzaken aan de rechtbank om zijn stelling te onderbouwen. "Niet elke vervolgingsambtenaar kan een militair vervolgen", verduidelijkte de strafpleiter na de zitting aan verslaggevers. "Hij heeft zich niet goed geïdentificeerd. Je moet je identificeren zoals dat in militaire zaken gebeurt. De auditeur-militair dagvaardt, omdat dat is wat de wetgever heeft aangegeven. De auditeur-militair moet hem dagvaarden en niet elke willekeurige vervolgingsambtenaar", aldus Kanhai.

Bij aanvang van de terechtzitting moest Bouterse diep in zijn geheugen tasten toen hij door de president van de Krijgsraad werd gevraagd naar zijn woonadres. Hij kon zich de straatnaam en huisadres niet herinneren, omdat de straatnamen naar zijn zeggen zijn veranderd. De verdachte werd op weg geholpen door Valstein-Montnor die hem herinnerde welk adres hij bij de voorlaatste zitting had opgegeven. De Krijgsraad heeft bepaald dat zij op 31 maart een uitspraak zal doen over de verweren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina