Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Haast tweehonderd frontliniewerkers al gevaccineerd

Haast tweehonderd frontliniewerkers al gevaccineerd

27/02/2021 00:00 - Amanda Palis

Diakonessenhuis is vrijdag gestart met het inenten van zijn personeelsleden tegen het coronavirus.

Diakonessenhuis is vrijdag gestart met het inenten van zijn personeelsleden tegen het coronavirus. Foto: FB Het Diakonessenhuis  

PARAMARIBO - Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn binnen drie dagen al dicht bij de tweehonderd frontliniewerkers gevaccineerd. "Dat wil zeggen dat we in een week tijd de vijfhonderd mensen die we konden vaccineren met de duizend doses zullen bereiken", rekende hij vrijdag uit bij de start van het vaccinatieprogramma van het Diakonessenhuis. In totaal hebben 86 frontliniewerkers zich opgegeven van wie er vrijdag 22 werden ingeënt tegen het coronavirus.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, merkte op dat er "gelukkig geen zwaarwichtige bijzonderheden" te melden zijn tot nu toe. "Alles is redelijk goed gegaan. Er waren wel enkele zaken zoals bijwerkingen maar deze zijn gerapporteerd volgens de standaarden, gedocumenteerd en ook onderzocht. Desondanks kunnen we aangeven dat zaken goed verlopen zijn." Enkele bijwerkingen zijn zwelling bij de prikplek of zelfs een koortsig gevoel krijgen.

Ismeralda Aaron is één van de frontliniewerkers van het Diakonessenhuis die vrijdag werd gevaccineerd. "Ik wil mezelf beschermen, want ik heb nauw gewerkt met de Covid-19-patiënten. Zowel in de eerste als tweede golf hebben we patiënten opgevangen. Soms wordt ze opgegeven als suspected case maar je weet dan nog niet of ze daadwerkelijk besmet zijn", legt Aaron uit.

Zij bekent dat ze in het begin "best huiverig" was toen ze hoorde over het vaccin. Daarom is zij zelf op zoek gegaan naar informatie en heeft ook de nodige vragen gesteld aan de specialisten. "Want je hoort allerlei dingen en leest tal van zaken op social media. Ik heb zelf op de site van de WHO gelezen en gesproken met de infectiologen en internisten. Ook collega's in het buitenland die reeds zijn gevaccineerd heb ik om advies en hun ervaring gevraagd. Daardoor is mijn vertrouwen gegroeid."

Lycke Woittiez, infectiologe bij het Diakonessenhuis tevens lid van het Covid-19 Outbreak Managementteam, hoopt dat met de start van de vaccinatie langzaam aan overgegaan kan worden richting normaal. Ze ging in op het verloop van de pandemie. "Bij de uitbraak hadden we gedacht dat Diakonessenhuis Covid-19 vrij zou zijn en als ziekenhuis zich kon concentreren op de reguliere zorg, omdat Covid-19-patiënten met name in het Wanica Ziekenhuis zouden worden opgevangen. De werkeljkheid heeft ons echter ingehaald. En al gauw moest ook Diakonessenhuis een rol vervullen bij de opvang van Covid-19-patiënten." Medisch directeur Edward van Eer benadrukte dat de omschakeling en het vrijmaken van een verdieping voor de opvang niet zonder uitdagingen is geweest. "Maar het is ons gelukt."

Gajadhar Sukul zei vrijdag dat er intussen al een beeld is wanneer de voorlichtingscampagne kan aanvangen. "Als het niet deze week al is, dan starten we volgende week definitief starten", verzekerde de directeur. Hij gaf aan dat de misinformatie over het vaccin aangepakt zal worden in samenwerking met de consultant die is aangetrokken om de voorlichtingscampagne op te zetten. "We gaan proberen om mensen over de drempel te trekken om zich te vaccineren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina