Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Imagoschade Suriname groter dan verondersteld

Imagoschade Suriname groter dan verondersteld

27/02/2021 01:17 - Ivan Cairo

Bibis-minister Albert Ramdin vrijdag in De Nationale Assemblee bij het afleggen van verklaringen over de oprichting van New Surfin.

Bibis-minister Albert Ramdin vrijdag in De Nationale Assemblee bij het afleggen van verklaringen over de oprichting van New Surfin. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De imagoschade die Suriname vanwege het financieel beleid van de regering-Bouterse internationaal heeft geleden en nog steeds lijdt is groter dan verondersteld. Hierdoor zijn deuren naar potentiële internationale financieringsbronnen nog gesloten en moet de regering via harde onderhandelingen proberen de schade ongedaan te maken. Dat kwam vrijdag naar voren tijdens het betoog van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) tijdens de interpellatievergadering van het parlement over de New Surfin-kwestie. Parlementariërs stelden een scala aan vragen aan de richting over deze zaak. NDP-fractieleider Rabin Parmessar alleen al stelde mondeling en schriftelijk meer dan 63 vragen.

Ramdin en collega Armand Achaibersing van Financiën en Planning liggen al twee weken onder vuur vanwege hun rol bij de oprichting van New Surfin, wat uiteindelijk is uitgedraaid op een fiasco. Er zijn procedurele fouten gemaakt bij de oprichting waardoor de regering heeft besloten de firma op te doeken en via de wettelijk juiste procedures een andere op te richten. Behalve vanuit verschillende geledingen van de samenleving kwam ook van oppositiepartij NDP scherpe kritiek. Voormalig NDP-assembleelid Rajiv Ramsahai heeft het vraagstuk zelfs voor strafrechetlijk onderzoek aan de procureur-generaal voorgelegd. In zijn statement in het parlement sloeg Ramdin politiek ongekend hard terug naar vooral de NDP.

"Het is onvoorstelbaar dat diegenen die Suriname hebben gedompeld in ellende nu het hoogste woord voeren. De NDP weet dat de oplossing van de door hun gecreëerde financieel-economische crisis aangestuurd word door de ministers Achaibersing en Ramdin en dat door hun professionele bijdragen langzaam maar zeker oplosingen voor de crisis in zicht worden gebracht. Als ik de aanvallen beoordeel gericht aan het adres van tenminste twee ministers wenst men dat niet. Wil men graag die chaos weer hebben? Daarom kan ik begrijpen waarom sommigen er alles aan doen dit proces te stoppen want als er succes is dan is de weg terug voor hun ook afgesloten", zei minister Ramdin.

Volgens hem had de NDP niet gedacht dat door "gericht optreden, goed opgesteld en vertrouwenwekkend beleid en een daadkrachtige aanpak" de regering-Santokhi/Brunswijk in staat zou zijn het tij te keren. "Want, men wist wat voor financieel-economische problematiek was achtergelaten. Dat zit hun kennelijk nu dwars. Nu zien we andere politici binnen en buiten het parlement van alle daken schreeuwen hoe het moet, terwijl zij zelf mede debet zijn geweest aan het funeste bewind en beleid van de afgelopen tien jaren. Politici die aan de macht zijn geweest en de kans hebben gehad moeten nu geen zand in de ogen strooien van de gemeenschap om hun eigen falen te verdoezelen", stelde de Bibis-minister.

De bewindsman voerde enkele zaken aan die de politieke en financiele reputatie van Suriname hebben beschadigd en beïnvloed. Zaken die regeringsfunctionarissen voor de voeten worden gesmeten bij besprekingen met internationale partners. Ramdin noemde onder andere verregaande corruptie; openlijke bevoorrechting van vrienden; de slechter wordende kredietwaardigheid van het land; het schandaal bij de Centrale Bank waabij de voormalige governor nu terecht staat; het schandaal bij staatsbank SPSB en justitiele vervolging van de voormalige directeur; de inbeslagname van de geldzending van 19,5 miljoen euro van enkele commerciële banken in Nederland alsmede "het betalen van illegale fees en oneigenlijke honoraria" die van potentiële investeerders werden geëist tijdens de vorige regering.

Ook "het misleiden van het IMF om eerst een arrangement aan te gaan, dan een forse lening te nemen bij een derde partij tegen hoge rente, en nadat die lening verkregen was dan het afgesproken IMF-programma op te zeggen", werd ook opgevoerd door de Bibis-minister alsmede "het niet aflossen van aangegane commerciële schulden en bilaterale leningen". Ramdin benadrukte dat het beleid van de regering erop gericht is de reputatie van Suriname en van de Surinamers in de wereld te herstellen en te verbeteren. Dat hebben hij en collega Achaibersing met aansturing van de president de afgelopen zes maanden succesvol gedaan.

Hoewel reeds vorderingen zijn geboekt is er volgens de bewindsman nog een lange weg te gaan. Hij voerde verder aan, dat de regering haar zittingstermijn met een zwaar belaste financieel-economische hypotheek is begonnen en werkt aan het oplossen van de problemen die door haar voorganger zijn achtergelaten. Ramdin: "Normaliter bouw je op hetgeen door de vorige regering is gepresteerd. De erfenis was schrikbarend en wij moesten radicaal kappen met dit potverteren. Het was daarom een wijs besluit van de regering-Santokhi/Brunswijk om een nieuwe koers uit te zetten en dat gaat met pijn, moeite, daadkracht".

Ramdin merkte verder op dat hij en collega Achaibersing geen van de door de oppositie aangevoerde wetten hebben overtreden. Er waren geen malafide intenties bij de oprichting van New Surfin. Voorts moet ik nogmaals benadrukken dat er geen malafide intenties zijn geweest. "De ministers hebben zich begeven op hun beleidsterrein en hebben in het belang van land en volk zich ingezet om kapitaal aan te trekken ter ontwikkeling van de samenleving en het bestrijden van armoede", zei de bewindsman. Verschillende leden van de oppositie merkten evenwel op, dat het niet aan hem ligt om vast te stellen of wetten overtreden zijn of niet, maar dat die beoordeling aan de rechterlijke macht moet worden overgelaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina