Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vaste wisselkoers wordt losgelaten

Vaste wisselkoers wordt losgelaten

27/02/2021 05:50 - Ivan Cairo

De koersen voor de US Dollar en Euro worden vanaf vandaag 'losgelaten'.

De koersen voor de US Dollar en Euro worden vanaf vandaag 'losgelaten'. Foto: Admiralmarkets.com  

PARAMARIBO - De door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vastgestelde vaste wisselkoersen voor vreemde valuta worden losgelaten. Er komt een zwevende koers die zal bewegen binnen een bepaalde bandbreedte. Dat heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) aangekondigd.

Tijdens een persconferentie zaterdagochtend elf uur zal hij samen met CBvS-governor Maurice Roemer en Prenobe Bissessur, voorziter van de Deviezencommissie, informatie verstrekken over "minimum-maximumkoersen en overige noodzakelijke maatregelen". Op verzoek van parlementariërs lichtte de bewindsman vrijdagavond een tipje van de sluier. President Chandrikapersad Santokhi zei dat de regering komt met een pakket van maatregelen en dat voor zeker "90 procent" de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat om betalingsbalanssteun is gevraagd, afgerond zijn. "Er zijn een paar issues die nog een beetje ver van elkaar liggen en wij zorgen ervoor dat met de goede onderhandelingen de afstand tussen Suriname en het IMF wel korter wordt zodat we overeenstemming kunnen bereiken."

Eén van de zaken waarover het IMF een hard standpunt inneemt is het wisselkoersenbeleid. Het monetaire instituut vindt dat de koers volledig moet worden vrijgelaten, maar volgens Santokhi en Achaibersing wil de regering de wisselkoersen beteugelen en beheersen via een pakket van maatregelen. De regering heeft, aldus het staatshoofd, een nationale verantwoordelijkheid en wordt op basis van een nationale agenda met het IMF onderhandeld. "Wij gaan steeds rekening houden met het nationaal belang. Wij zijn hier in Suriname. Wij zijn on the ground. Wij weten wat er speelt", stelde de president. De afgelopen weken is samen met de Centrale Bank en deskundigen een pakket aan maatregelen samengesteld wat intussen door de regeringsraad is goedgekeurd.

De regering heeft ook besloten om brandstof weer te subsidiëren. Achaibersing legde uit dat de brandstofimporten plaatsvinden op basis van de officiële wisselkoers van SRD 14,29 voor de Amerikaanse dollar. Met SOL bestaat een overeenkomst dat die haar valutabehoefte op de vrije markt mag betrekken en het eventueel koersverschil mag verrekenen met de government take. Oliemaatschappij Rubis kreeg ook geen US dollars om brandstof te importeren, maar ook het koersverschilarrangement zoals met SOL werd niet door de regering gehonoreerd. Hierdoor heeft de staat een schuld van iets meer dan 32 miljoen US dollar opgebouwd. Met Rubis is afgesproken dat dit bedrag over vijf jaar renteloos zal worden afbetaald. De huidige verhoging van de brandstofprijs is, aldus de bewindsman, te wijten aan de prijsstijging op de wereldmarkt. De regering heeft nu besloten dat de prijs aan de pomp met vijftig dollarcent (SRD 0,50) per liter zal worden verlaagd. Dit houdt in dat de staat 50 procent minder per liter aan government take zal binnenhalen.

Achaibersing kondigde aan dat vanaf maandag de CBvS een bandbreedte zal hanteren voor de wisselkoersen van vreemde valuta. Simultaan komt ook een bekendmaking van de Deviezencommissie dat vanaf maandag alle met export verdiende vreemde valuta door het Surinaams bedrijfsleven zal moeten worden gerepatrieerd. Dertig procent zal moeten worden verkocht aan de CBvS tegen een koers binnen de bandbreedte zodat de nationale valutareserve verder wordt opgebouwd. Ook zullen instructies naar de banken, cambio's en exporteurs uitgaan om zaken goed voor te bereiden. Met de dollars die zullen worden verkocht aan de CBvS zal een allocatie plaatsvinden voor het financieren van basis en essentiële goederen zodat de prijzen van deze goederen niet blijven stijgen of zelfs omlaag gebracht worden. De bewindsman kondigde ook aan dat er verscherpte controle komt op de valutahandel, maar ook op prijzen. Behalve brandstof zullen de import van tarwe, basisgoederen, strategische goederen, babyvoeding en medicamenten worden gesubsidieerd. Een deel van de retentiedollars dat overblijft, zal worden ingezet om de productiesector te stimuleren, aldus de minister van Financiën en Planning.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina