Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Filmmaker Sander Coumou begint eigen maatschappij

Filmmaker Sander Coumou begint eigen maatschappij

28/02/2021 17:05 - Audry Wajwakana

Sander Coumou achter de camera tijdens de opnames van 'Wiren The Movie'.

Sander Coumou achter de camera tijdens de opnames van 'Wiren The Movie'. Foto: FB Wiren  

PARAMARIBO - Filmmaker Sander Coumou (33), bekend van de film ‘Wiren’, de eerste Surinaamse filminzending aan de Oscars, begint zijn eigen filmmaatschappij. Op 18 december besloot hij om Waves Films & Stories op te richten en begin februari startte hij officieel ermee.

Na vijftien jaar ervaring in Europa en Zuid-Amerika op te hebben gedaan, vindt Coumou dat de tijd is aangebroken voor iets nieuws. Met zijn Surinaams filmbedrijf wil hij zijn talent en energie stoppen in het vertellen van verhalen via films. "Verhalen vertellen gaat niet alleen over het verleden, met verhalen kan je ook een nieuwe realiteit creëren. Dat is toch het mooiste wat er is", zegt de filmmaker in gesprek met de Ware Tijd.

Zijn passie voor het creëren van licht en mensen ontdekte Coumou op het VWO in Amsterdam, Nederland toen hij de studie Taal & Communicatie volgde. Hij stapte over naar de filmschool en specialiseerde zich in camerawerk en regie. Later volgde hij nog een opleiding aan de Academia Internacional de Cinema in São Paulo, Brazilië.

Coumou woont en werkt al elf jaar in Suriname. In 2009 werden hij en zijn broer Michiel door een vriend, Jerry Mac Intosch, gevraagd om voor een paar maanden te helpen aan enkele projecten. Na die eerste keer kwam hij steeds vaker terug, waarna hij samen met zijn broer videoclips, zoals 'Bomiki' van de The Mighty Youth en 'Grafsteen remix' van Colonel, onder de naam Vigics, uitbracht.

Waarom hij zijn bedrijf in Suriname begint, kan hij moeilijk uitleggen. "Vanaf het moment dat ik hier in Suriname kwam, kreeg ik een soort binding met het land die niet meer weg te denken was", zegt de cineast. Coumou begon als creative director bij Forward Motion met het maken van reclamecampagnes voor grote lokale bedrijven en internationale organisaties. Producties die hij onder dit productiebedrijf uitbracht zijn de welbekende kerstcommercials van een lokale bakkerij, emotionele campagnes van een verzekeringsmaatschappij en de winnende I-Write film 'Akiki, het meisje van Moiwana'.

In 2016 nam hij een pauze om te werken aan een eigen film. Die droom kwam uit met het schrijven en verfilmen van 'Wiren'. Voor Coumou zijn het nu spannende dagen. Hij is benieuwd of die film op de shortlist van de internationale films bij de 93ste Oscar Academie wordt opgenomen. "Zelf had ik dit nooit verwacht. Het belangrijkste doel voor elke filmmaker is dat de film in de bioscoop vertoond wordt en alles wat daarna gebeurd is extra. De film hebben we onder moeilijke omstandigheden gemaakt, maar door geloof en doorzettingsvermogen is het gelukt", zegt de filmmaker.

Voor hem dus nog meer reden om ondanks de Covid-19-pandemie en de huidige financiële economische recessie zijn filmbedrijf op te zetten. "Ondernemen kent geen juist moment. Je moet het gewoon doen. Tuurlijk zou het gemakkelijker zijn zonder de obstakels, maar die horen er gewoon bij." Het nieuwe Waves Films & Stories-logo heeft de vorm van een (in een cirkel) draaiende golf en is ontworpen door Henna Brunings. De kleur is lichtblauw. Coumou: "Licht in film is enorm belangrijk om de juiste snaar te raken van het verhaal dat je wilt vertellen. Een kenmerk van licht is dat het tot ons komt, vanuit ons vertrekt en door ons beweegt in golven. Deze golven raken ons en verbinden ons, precies zoals ik wil gaan doen met de verhalen die ik te vertellen heb."

Het eerste verhaal dat hij onder de naam van zijn filmmaatschappij uitbrengt, is de documentaire 'The Natio Dream' over de nationale voetbalselectie van Suriname onder leiding van Dean Gorré op weg naar het Wereldkampioenschap voetbal 2022. Dit verhaal gaat volgens de filmmaker zoveel dieper dan alleen de strijd op het voetbalveld. "Het gaat over natievorming, een strijd voor identiteit en zelfrespect en zelfs een strijd voor onze natuur." Aan de muziek van deze docufilm hebben Jim Westfa jr. en Byciel Watsaam een bijdrage geleverd. Een teaser van de documentaire wordt intusen al enkele dagen op socialemediakanalen getoond.

Inspiratie haalt de filmmaker uit de natuur. "De natuur brengt mij in contact met de essentie van het ongeconditioneerde bestaan", zegt hij. Eén van de producties die gevolg zal krijgen binnen Waves Films & Stories is de Busi Taki-vlogs van de Forest 93-campagne. Deze vlogs gaan over de waarde van de natuur. Voor de filmmaker zijn er voldoende interessante projecten om te ontwikkelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina