Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Investsur en IDCS worden opgedoekt

Investsur en IDCS worden opgedoekt

01/03/2021 16:08 - Ivan Cairo

Bibis-minister Albert Ramdin heeft het directoraat International Business opgezet om als 'first point of entry' op te treden voor buitenlandse investeerders.

Bibis-minister Albert Ramdin heeft het directoraat International Business opgezet om als 'first point of entry' op te treden voor buitenlandse investeerders. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Investsur) wordt opgedoekt. Dat heeft minister Albert Ramdin (Bibis) De Nationale Assemblee (DNA) vrijdag voorgehouden tijdens de interpellatievergadering over New Surfin. Ook de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) wordt opgeheven. Geen van beide organisaties hebben hun doelstellingen kunnen waarmaken, meent Ramdin.

De bestaande organisatiestructuren, zoals IDCS en Investsur hebben niet gewerkt en hebben een slecht imago en zullen geleidelijk aan worden opgeheven. "Beide instituten hebben gefaald", benadrukte de bewindsman die eraan toevoegde dat naar het reilen en zeilen van IDCS nu onderzoek wordt gedaan.

Investsur werd bij wet van 3 juni 2002 ingesteld door de regering-Venetiaan/Ajodhia en had als doel buitenlandse investeringen aan te trekken. In het eerste kwartaal van 2018 werd voormalig ambassadeur Ike Antonius als directeur aangesteld en werd een raad van commissarissen benoemd. "Investsur gaat de follow-up worden voor alles en iedereen die zaken wil doen met Suriname", zei toenmalig minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in november 2018.

Antonius is het eens met Ramdin dat de organisatie tot nu toe niet heeft voldaan aan de doelstellingen. "Investsur had slechts een directeur en een financieel-administratieve kracht. Helaas is de ruimte niet gecreëerd om personeel aan te trekken. Dit is één van de vele beperkingen geweest waarom het instituut niet heeft kunnen functioneren. Over het operationaliseringsproces en de werkomstandigheden is frequent verslag gedaan aan de vorige regering en bij de regeringsoverdracht aan de huidige regering", zegt de directeur.

Het "falen" van Investsur kan volgens hem niet worden toegeschreven aan een tweekoppig personeelsbestand. Er zijn andere factoren die bij de verslaglegging ook op transparante wijze kenbaar zijn gemaakt aan de bewindslieden. "Hoe kan je met twee personen zo een instituut draaien en resultaat verwachten? Saint Lucia heeft zo een instituut met zeker dertig medewerkers en Guyana ook meer dan tien. En wij moesten het doen met maar twee", benadrukt Antonius.

Na de regeringswisseling heeft hij de nieuwe regering schriftelijk kenbaar gemaakt niet meer beschikbaar te zijn om leiding te geven aan het instituut. Hij vroeg ook om overplaatsing naar het ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij eerder al in dienst was. Naar de Ware Tijd verneemt zijn de administratieve formaliteiten rond de overplaatsing al rond. Zijn officiële aanstelling als directeur van Investsur loopt eind deze maand af.

Uit andere bron wordt vernomen dat de directeur en zijn medewerker al zeker zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Desgevraagd wenst Antonius daar niet op in te gaan. Het enige dat hij kwijt wil is dat er nog "enkele contractuele issues spelen" en hij "on speaking terms is met het ministerie". Volgens hem kon een aantal zaken contractueel beter zijn geregeld. Hij is verder van oordeel dat de overheid beter moet omgaan met haar kader.

Opeenvolgende regeringen hebben vanaf 2002 nagelaten inhoud te geven aan Investsur. De regering-Bouterse ondernam daartoe een poging, maar dat werd kennelijk ook geen succes. In het parlement zei Ramdin dat het buitenland- en investeringsbeleid van de regering erop gericht is draagvlak te creëren bij bevriende naties en bij het bedrijfsleven, wereldwijd interesse te wekken en te kweken voor het investeren in Suriname, zodat de sociaal-economische doelen kunnen worden ondersteund en gerealiseerd. Daarvoor moet Suriname aantrekkelijk worden gemaakt en als zodanig worden neergezet met een positief imago. Daarom is er een directoraat International Business opgezet op Bibis, dat als 'first point of entry' optreedt voor buitenlandse investeerders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina