Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Prijsvleermuizen

COLUMN: Prijsvleermuizen

02/03/2021 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Prijsvleermuizen

Gerold Rozenblad  

Ik kon het niet helpen, maar toen ik de president hoorde in het weekend, dacht ik gelijk aan de eerste maanden van mijn verhuizing naar naast het bos waar ik nu woon. Het gebeurde weleens dat in de nacht een vleermuis de bovenverdieping binnenvloog. Consternatie. Tot ik doorhad dat rustig zitten het beest dat ondertussen ook doorhad dat hij verkeerd was de uitgang makkelijker weer deed vinden. Ik heb snel maatregelen getroffen, dus van dat soort ongewenst bezoek was ik snel verlost.

Sedert het weekend ga ik ervan uit dat elke (Chinese) handelaar erop bedacht moet zijn dat hij op elk moment ook een dergelijk bezoek kan krijgen. Want Chan zijn vliegende brigade fladdert als de vleermuizen lustig rond, op zoek naar prijsopdrijvers en zullen kennelijk niet gelijk weer op zoek zijn naar de uitgang. Rustig zal de ondernemer slechts kunnen zijn als die de juiste documenten ergens heeft liggen.

Nu vroeg ik mij trouwens ook af wat dan het lot wordt van de volledig bemenste afdeling van Handel en Industrie die het tot taak heeft om de prijzen te controleren. Ik denk de ECD. Die mensen die kennelijk nooit uitrukken en toch ervan worden beschuldigd dat zij slechts een bezoek aan de supermarkten brengen om de uitgang te vinden met één of meerdere goed gevulde zakken. In elk geval lijkt het een trap na aan die mensen en vraag ik mij af als straks die vliegende brigade na verloop van tijd niet met goed gevulde buiken als de vleermuizen ook lekkertjes ergens blijven hangen als die ECD-mensen.

Zal het aan de samenstelling liggen en onder wie die vliegende mensen vallen? Dan kennelijk niet onder de minister van Economische Zaken die ooit zelf de aftrap gaf van zo een soortgelijke actie. In elk geval weet ik een paar adressen die de prijsvleermuizen hopelijk als eerste aandoen. De hoofdkantoren van de oliemaatschappijen. Want als ik Chan en de minister van Financiën goed heb gehoord dan moeten man en muis en dus ook Shell, Rubis en GOw2 zich houden aan de nieuwe maximumkoers.

Ik heb trouwens nooit het argument begrepen dat, omdat de overheid hen niet kan voorzien van dollars, zij zelf in hun behoefte mogen voorzien, ook al zou die boven de officiële koers liggen. Alsof die voortdenderende koers slechts door die sector gezien mag worden als reëel en de rest van het zakenleven niet. Met de mededelingen van de beleidsmakers moet ik er nu dus vanuit gaan dat dat stukje ongelijkheid van tafel is geveegd en ook brandstofaankopen niet langer functioneren als koersaanjager. Dan is de vijftig cent korting die we onlangs kregen, slechts de aanloop voor een nog grotere korting mag ik hopen. Kijk, dat geeft de burger moed en brengt vrede in mijn huishouden. Hoef ik niet langer met mijn partner te kibbelen over mijn steeds toenemend gebruik van haar Vitz. Mijn Mark X heb ik gisteravond al gewassen. En nu ga ik lekker vleermuizen kijken!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina