Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel SPSB boos om uitblijven verhoogde brandstoftoelage

Personeel SPSB boos om uitblijven verhoogde brandstoftoelage

02/03/2021 05:56 - Gilliamo Orban

Ontevreden personeel van de SPSB wordt toegesproken door vakbondsleider Heinrich Roozen.

Ontevreden personeel van de SPSB wordt toegesproken door vakbondsleider Heinrich Roozen. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - Medewerkers van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zijn er niet over te spreken dat onder meer hun vervoerstoelage nog niet is verhoogd. Ze hebben daarom maandag het werk neergelegd. “De benzineprijs is in augustus verhoogd van SRD 7,52 naar SRD 11,03 en tot nu is onze toelage niet aangepast. Intussen is de brandstofprijs weer verhoogd en we kunnen de druk van de leden niet meer aan”, zegt Jagny Anderson, ondervoorzitter van de bond bij SPSB, tegen de Ware Tijd.

Hij beroept zich op de collectieve arbeidsovereenkomst die getekend is door de bond en directie van de bank. Daarin staat dat als de brandstofprijs stijgt, deze procentuele verhoging in de vervoerstoelage moet worden gecalculeerd. Die calculatie was opgestuurd naar de directie.

Volgens Anderson zijn er sinds augustus vorig jaar, toen de benzineprijs werd verhoogd, gesprekken gevoerd met de toenmalig waarnemend directeur Dharampersad Kalloe. Nadat deze functie vervolgens werd bekleed door Ritesh Navien Ganpat is er ook over de kwestie met hem gesproken. "Ganpat heeft ons aan het lijntje gehouden. Want hij heeft toen de zaak verschoven naar januari, omdat hij voorkennis had dat er een nieuwe directeur zou worden aangesteld", zegt Anderson.

De bond is januari niet op de hoogte gesteld dat Marcel van Cooten in deze functie is geplaatst. De werknemersorganisatie heeft pas om 1 februari een gesprek gehad met de nieuwe directeur. In de meeting bleek dat Van Cooten bij de overdracht niet door Ganpat was geïnformeerd over de kwestie. "We hebben toen alle zaken op papier gezet en de oude e-mails die we naar Ganpat hadden gestuurd hebben we verzonden naar Van Cooten. De zaak zou worden aangepakt", zegt Anderson.

De bond heeft op een ander moment wederom gesproken met de directeur. Er was afgesproken dat het personeel vorige week hun verhoogde brandstoftoelage zou krijgen. "Dat is niet gebeurd en de mensen eisen die toelage op. Ze hebben recht daarop, omdat die is verankerd in de cao", benadrukt de ondervoorzitter. De directie had geopperd om 11 maart over de kwestie te praten, maar die datum vond de bond te ver. Nadat het bestuur onder leiding van voorzitter Heinrich Rozen had gesproken met Van Cooten werd de actie beëindigd. De hoogte van de vervoerstoelage wordt vrijdag bepaald. Het personeel kan die eind van de maand ontvangen.

Rozen benadrukte tegenover het personeel dat het niet gaat om een nieuw wensenpakket, maar om zaken die zijn komen vast te zitten. Hij deelde het personeel mee dat de directie een overgewaardeerde benzinetoelage heeft. "Vanaf 2017 den man brede botro. Ze hebben zich gezegend met het kruis en hebben loonsverhoging gekregen van SRD 5.000 naar SRD 15.000", zei Rozen. Daarnaast krijgt de directie leningen die renteloos kunnen worden afgelost, terwijl enkele personeelsleden al een jaar wachten op een lening.

In totaal zijn er veertien knelpunten zoals verruiming van het leningenplafond voor medewerkers. Daarnaast wordt bij de bank onderzoek gedaan naar malversaties en personeelsleden worden volgens Anderson tot driemaal toe gestraft. "Je kan iemand niet eerst schorsen, daarna overplaatsen en vervolgens op non actief zetten", zegt de ondervoorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina