Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorraden dialysecentrum voor enkele dagen aangevuld

Voorraden dialysecentrum voor enkele dagen aangevuld

02/03/2021 08:06 - Amanda Palis

Doordat het Nationaal Nierdialysecentrum een kleine voorraad producten heeft ontvangen, kan hij zeker nog deze week patiënten helpen.

Doordat het Nationaal Nierdialysecentrum een kleine voorraad producten heeft ontvangen, kan hij zeker nog deze week patiënten helpen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC) heeft maandag een beperkte voorraad producten ontvangen van haar leverancier, bevestigt bedrijfsleider Glenn Uiterloo in gesprek met de Ware Tijd. “Maar de voorraden zijn afgestaan op voorwaarde dat er op korte termijn geld wordt overgemaakt. Dat zijn de afspraken die zijn gemaakt door de minister van Volksgezondheid en de leverancier", doet hij uit de doeken.

De leverancier stopte de levering van dialyseproducten door achterstallige betalingen, waardoor er schaarste is ontstaan. "Mijn verpleegkundig personeel heeft in het weekend met kunst en vliegwerk toch alle dialyses die waren ingepland op een veilige manier kunnen uitvoeren. Ondanks bepaalde dialyses niet volgens voorschriften zijn uitgevoerd", sprteekt Uiterloo zijn dankbaarheid uit aan zijn personeel.

Als de levering van producten niet was hervat, zouden dialysebehandelingen noodgedwongen worden stopgezet. "Maar met de voorraden die zijn aangeleverd kunnen we naar schatting, minimaal twee dagen dialyses uitvoeren. Het is natuurlijk niet fijn dat de zorg binnen vijf maanden al twee keer is onderbroken. Er moet een structurele oplossing komen zodat leveringen niet meer worden onderbroken", geeft Uiterloo aan.

Er zou 406.000 euro moeten worden betaald aan de leverancier. "Als blijkt dat de betaalafspraken niet zijn nagekomen zal de levering van de producten weer worden gestopt wat meer dan driehonderd patiënten die bij ons dialyseren in de gevarenzone brengt", uit de NNC-bedrijfsleider zijn bezorgdheid.

Voor patiënt Patah Pawiroredjo schuilt er inderdaad gevaar als hij niet kan dialyseren. "Elke stagnatie voor een dialysepatiënt is een gevaar, hoewel ik dat niet heb meegemaakt bij het particulier bedrijf waar ik dialyseer", vertelt Pawiroredjo.

Het kiezen voor een particulier bedrijf voor zijn dialysebehandeling is een bewuste keus, "Ik ben gaan oriënteren en op basis daarvan heb ik een keus gemaakt. Ik mag zeggen dat er bij dat bedrijf heel weinig is te merken, want ze kopen zelf hun eigen voorraden en ik dialyseer al vier jaar daar zonder klachten."

Het bericht dat door het NNC is gestuurd naar haar zorgvragers was eigenlijk alleen bestemd voor hen. "Het schepte dus enige verbazing toen we de interne communicatie viraal hebben zien gaan op sociale media. We hebben inderdaad een actieve patiëntenraad. Het feit dat het is gedeeld met de samenleving voor aandacht geeft aan dat hun bezorgdheid over het kunnen continueren van de dialysebehandelingen groot is", aldus Uiterloo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina