Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanloop start onderwijs binnenland niet vlekkeloos

Aanloop start onderwijs binnenland niet vlekkeloos

03/03/2021 00:00 - Arjen Stikvoort

Dc Osé Jabini is blij dat scholen in het binnenland weer zijn opgestart omdat kinderen van het achterland vaak worden achtergesteld.

Dc Osé Jabini is blij dat scholen in het binnenland weer zijn opgestart omdat kinderen van het achterland vaak worden achtergesteld.  

PARAMARIBO - Het onderwijs in het binnenland blijkt dinsdag hakkelend van start te zijn gegaan. Bepaalde basisscholen kampen met de nodige problemen, slecht onderhouden schoolterreinen en inbraken in de ambtswoningen tijdens de lange afwezigheid van de leerkrachten, moeten nog worden opgelost, verklaart Yuro Dipotaroeno, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). “Maar ik heb een goed vertrouwen in de start van het onderwijs. De voorbereidingen om de leerkrachten te laten afreizen zijn wel getroffen.”

Het verbeteren van het onderwijs in het binnenland krijgt de hoogste prioriteit laat Dipotaroeno weten. Het Bureau Onderwijs Binnenland (BOB) dat al een belangrijke functie had binnen het ministerie, zal opgetrokken worden tot een onderdirectoraat, onderschrijft Dipotaroeno. Het zal allerhande zaken regelen omtrent de facilitering van het onderwijs zoals het voorzien in de juiste leermiddelen ter plekke, het maken van een inventarisatie om het leerproces in goede banen te leiden en de te volgen stappen om de (landelijke) inhaalslag in het onderwijs door de Covid-19 in te lopen.

De leerkrachten mogen met inachtneming van de Covid-19-maatregelen en de door het ministerie gegeven instructies zelf hun lesprogramma regelen, zegt de directeur. Afhankelijk van de grootte van de groepen, zullen klassen worden gesplitst of wordt er gekozen voor bepaalde lesdagen. "Maar is de groep leerlingen iets groter, zullen we daar niet moeilijk over doen." De minimale zaken om het onderwijs op te starten zijn aanwezig, zegt Dipotaroeno. Samen met het ministerie en de mensen aldaar zal er gekeken worden hoe het onderhoud van de schoolerven kan worden aangepakt.

In het Boven-Surinamegebied is 95 procent van de kinderen weer naar school gegaan, zegt districtscommissaris Ndepe Dinge. De leerkrachten zijn weer ter plekke om les te geven. "Het onderwijs is weer zoals het was." De leerlingen volgen niet elke dag les, maar om de ene dag geeft de dc aan. "Ze doen hard hun best om de achterstand weer in te halen", concludeert Dinge. Hij merkt wel op dat nog niet overal in het binnenland het fysieke onderwijs is gestart.

Ook veel van de kinderen in Sipaliwini zijn dinsdag weer naar school gegaan, benadrukt Osé Jabini, dc van bestuursressort Paramacca. Hij kampt niet met overwoekerde schoolerven, maar nog niet alle scholen konden op tijd beginnen vanwege de te treffen coronamaatregelen, aldus de burgervader. "Maar ik ben erg blij dat ze weer mogen beginnen, want de kinderen in het binnenland worden vaak achtergesteld."

Als burgervader wil Jabini zich inzetten om het afstandsonderwijs verder te ontwikkelen. "We moeten gaan kijken hoe we deze kinderen kunnen voorzien van de nodige faciliteiten." Als dit niet via de overheid kan, wil de dc kijken of het projectmatig geregeld kan worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina