Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister wil abortus bespreekbaar maken

Minister wil abortus bespreekbaar maken

05/03/2021 00:00 - Arjen Stikvoort

Minister wil abortus bespreekbaar maken

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid (l) reikte donderdag certificaten uit tijdens zijn bezoek aan de jarige Stichting Lobi. In het midden directeur Nensy Bandhoe. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Suriname is één van de twintig landen in de wereld waar abortus absoluut verboden is. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wil dat veranderen, zij het dat hij niet voor complete legalisering is. "We moeten dit op de agenda zetten. Er zal een nationale dialoog moeten komen, rekening houdend met de gevoelens en inzichten van alle groeperingen in de samenleving."

De bewindsman is er ook voorstander van dat al op de basisschool wordt begonnen met les in seksualiteit. Deze opvattingen kwamen donderdag naar voren tijdens een bezoek van Ramadhin aan Stichting Lobi Health Center. Hij zei tegen de Ware Tijd de gezondheidszorg in een breder kader te willen plaatsen.

De minister, die er ooit is geweest als student geneeskunde en mocht kijken en meedoen, kreeg donderdag een rondleiding en werd volledig bijgepraat over wat de stichting doet. Directeur Nensy Bandhoe was positief over het bezoek en zei dat hiermee een basis is gelegd voor samenwerking. "De minister staat open voor het public health-gedeelte en zijn ideeën komen overeen met de onze. Dat was heel verrassend."

Het bezoek van de bewindsman stond in het teken van 53-jarig bestaan van Stichting Lobi op 29 februari. De minister zei dat de organisatie niet meer weg te denken is als het gaat om voortplanting en preventieve publieke gezondheidszorg in de samenleving. Hij wil helpen om de plannen en nagestreefde verdere groei te verwezenlijken door te bekijken of sommige essentiële medische diensten vergoed kunnen worden. "Lobi kan dan een nog belangrijkere rol gaan spelen in en voor de samenleving", aldus Ramadhin.

Stichting Lobi is een begrip in de (preventieve) gezondheidszorg in Suriname. Elk jaar worden er zo'n 150.000 seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten aan twintigduizend Surinamers verleend. Daarnaast voert de organisatie jaarlijks gemiddeld 15.000 preventieve onderzoeken uit zoals advies over gezonde leefstijl, controle van bloedsuiker en bloeddruk en doet ze baarmoederhals-, borst- en prostaatkanker onderzoek. Ongeveer zeshonderd personen worden door verwezen voor nader onderzoek.

Stichting Lobi moet ondanks de zware pandemie financieel stabiel worden en wil nieuwe uitdagingen aangaan. "We willen onze diensten blijven leveren en nieuwe ontwikkelen die de samenleving nodig heeft", zei Bandhoe. De directie maakte van de gelegenheid gebruik de minister certificaten te laten uitreiken aan deelnemers van een door haar georganiseerde cursus over anticonceptie-implantaten. Verpleegkundige Nagesar, één van de deelnemers, zei dat tijdens de training de allernieuwste anticonceptie ontwikkelingen zijn behandeld. Ze noemde het hormoonstaafje dat onder de huid wordt geplaatst. "Dat gaan we hier toepassen en er goede voorlichting over geven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina