Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nazorg niertransplantatie heikelpunt patiënten

Nazorg niertransplantatie heikelpunt patiënten

05/03/2021 14:14 - Amanda Palis

Mirza Idu, transplantatie en vasculaire chirurg van de Amsterdams Universitair Medische Centra.

Mirza Idu, transplantatie en vasculaire chirurg van de Amsterdams Universitair Medische Centra. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoopgevend en toch een beetje terughoudend luisterden dialysepatiënten hoe zij in aanmerking kunnen komen voor een niertransplantatie indien zij een donor hebben. “De grootste zorg van mijn patiënten is of er gedegen nazorg zal zijn en bijvoorbeeld de continuïteit van de medicamenten die zij de rest van hun leven zullen moeten innemen gegarandeerd wordt”, zegt verpleegkundige Radeh.

De Nierstichting Suriname heeft donderdag in samenwerking met het Diaspora Medisch Team (DMT) een lezing georganiseerd om vooral dialysepatiënten en nierdonoren te informeren over het proces naar een niertransplantatie toe. Woensdag is in het Sint Vincentius Ziekenhuis de eerste niertransplantatiekliniek in Suriname geopend. Het streven is nog dit jaar te beginnen met transplantaties.

Radeh werkt bij het Nationaal Nierdialysecentrum, waar bijna driehonderd personen worden gedialyseerd. Ze noemt hun zorgen "heel terecht" en verwijst naar de inleiding van Mirza Idu, transplantatie- en vasculaire chirurg van de Amsterdams Universitair Medische Centra.

Hij legde uit dat de werkelijke transplantatie van de nier van de donor naar de ontvanger slechts een onderdeel is. Het succes van een operatie zal volgens hem vooral afhangen van de nazorg. Radeh: "Zelfs eenvoudige medicatie kan niet aangeschaft worden via het Staatsziekenfonds (SZF). Ook ik vraag me af hoe het verder moet met de nazorg. De patiënten willen er voor gaan en hebben misschien zelfs een donor, maar wie biedt garantie voor het natraject?"

Gespecialiseerde missies uit het buitenland zullen naar Suriname komen voor de transplantaties. Idu begrijpt de zorgen en hoe de nazorg zal verlopen vanuit Amsterdam heeft zeker de aandacht van de specialisten. "Die is zeker essentieel en zal worden geregeld vanuit het transplantatiecentrum in Suriname en vanuit Nederland. We moeten iedereen meehebben in de transplantatiezorg want het gaat niet slechts om de chirurg", benadrukt Idu.

Hij zegt dat er nu wordt gewerkt aan een breder draagvlak onder de medici. "Want ook na drie of vier jaar moet de patiënt nog altijd met vragen terecht kunnen bij de dokter. Wij zullen ondersteunen, misschien door iemand voor langere termijn hier te plaatsen desnoods op afwisselende basis." Het gaat er om dat de nazorg duurzaam moet zijn.

Koemar Khargi van het DMT zegt dat dit team de nazorg voor de patiënten wil garanderen, vooral fysiek, dus door persoonlijke aanwezigheid en door een digitale verbinding. Ook aan het garanderen van medicatie zal worden gewerkt, verzekert hij. Het DMT onderhandelt met het SZF om naast de operatie ook nog de medicatie op te nemen in het verzekeringspakket. "De medici hebben afgesproken dat in het eerste jaar voor elke transplantatie de missie alle benodigde medicatie meeneemt. Het mag niet zo zijn dat iemand die een transplantatie heeft ondergaan alle apotheken moet aflopen. Maar dit is slechts een tijdelijke oplossing", aldus Idu.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina