Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderzoek bijenteelt noodzakelijk

Onderzoek bijenteelt noodzakelijk

05/03/2021 05:54 - Aidy Pinas-Agodeba

Imkers zijn honing aan het oogsten.

Imkers zijn honing aan het oogsten. Foto: LVV  

PARAMARIBO - Het ontwikkelen van de bijenteelt in Suriname zal niet plaatsvinden zonder een goed overzicht van de sector. Sjaak Khodabaks, landelijke coördinator bijenteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), kan de noodzaak van onderzoek niet voldoende benadrukken.

Eind vorig jaar is er een aanvang gemaakt met het in kaart brengen van mensen uitdagingen en problemen die ze hebben in deze sector. Er is tijdens het onderzoek met 25 imkers in Coronie gesproken. Daaruit is gebleken dat financiële steun, klimaatverandering en diefstal uitdagingen voor hen vormen. Verder blijkt dat het gros van hen ambtenaar is.

Khodabaks merkt op dat het de bedoeling is om het onderzoek in de naaste toekomst ook in andere districten, waar aan bijenteelt wordt gedaan, uit te voeren. Saramacca, Wanica, Commewijne en Para hebben potentie. Om de sector te ontwikkelen, is het belangrijk om te weten wat zich afspeelt, waardoor er een plan kan worden uitgezet. "Je moet precies weten wat je moet doen. Soms worden dingen zo los en vast gezegd, maar je moet de zaken eerst in kaart brengen, wil je tot regulering en ontwikkeling komen."

De coördinator wijst erop dat er indertijd standaarden zijn gemaakt voor honing. Hij is voorstander van het hanteren van die normen, alleen vindt hij dat ze niet alleen moeten gelden voor export. Ook lokaal moet er goed worden gelet op wat er wordt geproduceerd en verkocht.

Het is verder belangrijk dat de sector zich gaat organiseren. Er is wel een organisatie van imkers, maar die is al jaren in diepe winterslaap. De bestuursleden zijn intussen heel oud, anderen zijn zelfs al overleden. "De mensen moeten zich bundelen om dingen makkelijker te kunnen realiseren", vindt Khodabaks.

Behalve de ontwikkeling van de bijenteelt, is het ook de bedoeling om de mogelijkheid voor bestuiving van landbouwgewassen te bekijken. Bijen spelen volgens Khodabaks een belangrijke rol bij bestuiving. Samen met de boeren zal worden nagegaan hoe dit alternatief aan te pakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina