Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Offshore olie eind 2025 in productie'

'Offshore olie eind 2025 in productie'

06/03/2021 10:01 - Ivan Cairo

'Offshore olie eind 2025 in productie'

 

PARAMARIBO - Indien alles volgens plan verloopt, zal de Franse oliemaatschappij Total eind 2025 de eerste vaten aardolie in Blok 58 voor de Surinaamse kust naar boven halen. Dat zei Ricardo Darré, directeur van Total in Suriname, donderdag tijdens een forum waarbij presentaties werden gehouden over de mogelijkheden voor het lokaal bedrijfsleven om diensten aan de offshore-aardolieactiviteiten te kunnen leveren.

Het Amerikaanse Apache, partner van Total in Blok 58 heeft vanaf februari vorig jaar al vier grote voorraden aardolie gevonden. Nu wordt de vijfde proefboorput aangelegd. Ruim zeshonderd belangstellenden hebben deelgenomen aan het forum dat door Staatsolie werd georganiseerd. Vertegenwoordigers van Total gingen langer dan twee uur uitgebreid in op wat van potentiële dienstverleners wordt verwacht en aan welke eisen en kwalificaties ze zullen moeten voldoen.

In de tweede helft van deze maand komt een tweede boorschip naar Suriname om proefboringen te verrichten in Blok 58. Als alles volgens plan verloopt, zal Total nog voor lange tijd in Suriname aanwezig zijn, stelde de directeur. Nu wordt de eerste zogenoemde appraisal well in Sapakara-West waar een significante olievondst werd gedaan geboord en medio deze maand wordt een aanvang gemaakt met een tweede.

De komende periode volgen nog meer onderzoeksactiviteiten waaronder technische analyses en geofysische metingen van de zeebodem. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van specialistische duikbootjes en ander hightech apparatuur. Ook zullen geotechnische werkzaamheden worden verricht waarbij tot diepten van vijftig meter in de zeebodem boringen zullen worden verricht om na te gaan welke verankering zal moeten worden toegepast bij de op te zetten productieboorinstallaties.

Voor de productiefase is gekozen voor een Floating Production, Storage and Offloading (FPSO). Op dit drijvend platform zal de opgepompte olie gescheiden worden van ongerechtigheden en overgepompt worden naar tankers voor afvoer naar afnemers. Begin 2022 wordt het definitieve besluit genomen over de productie investeringen en welke type FPSO zal worden ingezet voor de productie. "Wanneer we het besluit over de FPSO hebben genomen zullen we beginnen met de constructie daarvan, de pijpleidingen, de bronnen en de installatie in het veld met als doel de eerste olie rond eind 2025 te produceren", aldus Darré.

Waarnemend Staatsolie-directeur Annand Jagesar drukte potentiële dienstverleners en leveranciers op het hart niet te wachten op contracten en gunningen voordat ze zich gereedmaken. Ondernemerschap is het nemen van gecalculeerde risico's. Dat zullen ze ook moeten doen. Wachten op een contract voordat acties worden ondernomen zal zeer zeker te laat zijn. De winnaars zullen de bedrijven zijn die nu acties ondernemen en niet wachten totdat zaken hun op een gouden dienblad worden aangeboden, aldus de Staatsolie-topman.

Hij hield belangstellenden voor dat Total uitkijkt naar kwalitatief hoogwaardige dienstverleners. Jagesar riep deelnemers op nu al te investeren in upgrading van hun bedrijf, zodat de kans op het binnenhalen van contracten uit de offshore-activiteiten wordt vergroot. Bedrijven kunnen dat zelfstandig doen, in samenwerking met lokale bedrijven of in partnerschap met bekende internationale bedrijven die al diensten verlenen aan grote oliemaatschappijen. "Samenwerken is de internationale best practices. Hoe oneerlijk het ook klinkt, als een van de partijen denkt dat ze gereed zijn uit elkaar te gaan, kunnen ze die beslissing nemen. Hoe zelfstandiger je probeert te kwalificeren, te groeien en te concurreren om opdrachten binnen te halen, hoe lichter je het werk voor Staatsolie en de overheid maakt", zei hij.

De Staatsolie-topper voerde verder aan dat Total van plan is dit jaar alleen 10 miljoen US dollar in Suriname te spenderen. Staatsolie voert nu besprekingen met de Franse maatschappij voor een contract van dertig miljoen US dollar voor de levering van diesel. In het promoten van Staatsolie wees Jagesar op de expertise op diverse gebieden die het bedrijf de afgelopen veertig jaar heeft opgebouwd. "De vaardigheden en het trackrecord zijn onbetwistbaar", zei hij. Vooral lokale bedrijven verkeren, volgens Jagesar in een sterke positie omdat ze in staat zullen zijn het hoogste percentage aan local content aan te bieden.

Local content wordt volgens minister David Abiamofo (Natuurlijke Hupbronnen) gezien als een van de belangrijkste aandachtsgebieden in het natuurlijke hulpbronnenbeleid van de overheid. Daarom kijkt de regering uit naar een nauwere relatie met de offshore contractors met betrekking tot capaciteitsontwikkeling en institutionele versterking die in lijn is met hun streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen pleit voor lokale inhoudsontwikkeling in de vroege stadia van de ontwikkeling van de olie- en gassector, door te investeren in de ontwikkeling van menselijk kapitaal in alle sociale lagen van de samenleving.

Hiermee beoogt het ministerie de versterking en diversificatie van lokale ondernemers en het personeelsbestand in lijn met de veelbelovende toekomst van de olie- en gasindustrie in Suriname. "Ik ben benieuwd hoe bedrijven, maar ook het menselijk kapitaal, zich samen met de offshore-industrie zullen ontwikkelen. Als land kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van onze local content om wederzijds concurrerend te zijn als leveranciers in de olie- en gas gerelateerde markt voor goederen en diensten", zei Abiamofo.

Hij erkent dat het ontwikkelen van local content een grote uitdaging is. Daarom deed de bewindsman een beroep op lokale deelnemers van het forum "om te leren van het voorbeeld dat Staatsolie aan ons allemaal heeft gesteld en om de duidelijke boodschap mee te nemen, ons steentje bij te dragen om het aandeel van Suriname in deze opkomende industrie te maximaliseren". "De overheid doet haar uiterste best om een drijvende kracht te zijn in het creëren van optimale kansen voor onze bevolking om actief en effectief deel te nemen aan de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie", voegde hij eraan toe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina