Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beeldend kunstenaar Rahied Abdoel vereeuwigt 'Bigi Bravo'

Beeldend kunstenaar Rahied Abdoel vereeuwigt 'Bigi Bravo'

07/03/2021 00:00 - Audry Wajwakana

Kunstenaar Rahied Abdoel hoopt dat de jarige vicepresident of iemand die Ronnie Brunswijk bewondert het borstbeeld koopt.

Kunstenaar Rahied Abdoel hoopt dat de jarige vicepresident of iemand die Ronnie Brunswijk bewondert het borstbeeld koopt. Foto: collectie Rahied Abdoel  

PARAMARIBO - Trots poseert beeldend kunstenaar Rahied Abdoel naast zijn laatste productie: een anderhalf meter hoog borstbeeld van vicepresident Ronnie Brunswijk op een sokkel. Het kunstwerk is vooral vervaardigd in verband met de zestigste geboortedag van Brunswijk op 7 maart. "Ik hoop hem één van deze dagen in mijn werkruimte te verwelkomen", zegt Abdoel tegen de Ware Tijd.

Het idee kreeg Abdoel na een gesprek met Anand Pherai, directeur van Rudisa Motors, over kunst, cultuurontwikkeling en politiek. Daarbij kwam Brunswijk ter sprake, waarbij Pherai voorstelde om een beeld te maken van de vicepresident. "Pas toen ging een lichtje bij me branden. Ik ben de persoon Ronnie Brunswijk meer bekend als 'Bigi Bravo' gaan bestuderen en al snel was ik onder de indruk van zijn carrière. Hij heeft zich weten te profileren van een Jungle Commando-leider naar een succesvolle ondernemer, eigenaar van een voetbalteam, DNA-voorzitter en nu vicepresident van Suriname", somt Abdoel op.

Zijn bewondering voor de marronleider steekt hij niet onder stoelen of banken. "Ik denk dat we ons niet bewust zijn wat deze ontwikkeling betekent voor Suriname", vervolgt de kunstenaar. Hij haalt daarbij het slavernijverleden aan. "Zijn voorouders vluchtten het bos in, omdat ze voor hun vrijheid vochten." Vooral het feit dat deze etnische groep in de stad vaak wordt gediscrimineerd en 'Bigi Bravo' het presteert om een hoge functie in het land te bekleden, noemt Abdoel "bewonderingswaardig". "Dit heeft mij het meest bewogen om dit borstbeeld te vervaardigen. Het is een symbolische weergave van een succesvolle leider", zegt Abdoel.

Hij raakt niet uitgesproken over de vp die hij heeft uitgenodigd om het beeld te bezichtigen. "Hij is iemand die recht door zee is en een echte probleemoplosser. Je merkt dat hij graag helpt. Ik geloof dat hij verder nog grotere werken zal doen voor Suriname waar men trots op zal zijn." Abdoel hoopt dat het ook een positieve invloed zal hebben op de multi-etnische samenleving. "We hebben een andere etniciteit, maar ik geloof dat we samen kunnen werken aan de vooruitgang van Suriname."

Het borstbeeld is van cement vervaardigd. Vervolgens is er een bronzen en gouden twee componenten verflaag over heen gegaan. De kunstenaar heeft veel positieve reacties gehad en hoopt dat de vp ook zal zien wat hij beoogt met het werk. Aan het borstbeeld heeft de kunstenaar vier maanden gewerkt. Op de sokkel heeft hij diverse symbolen geplaatst zoals palulutekeningen. "Die staan als teken van de schoonheid van Suriname, maar ook de zegen van gezondheid en kracht die de vp bezit."

Een zon met vier stralen beeldt de vier uithoeken van het land uit waar de ontwikkeling nodig is. Links en rechts staan een korjaal met elk een wapperende vlag. Verder het symbool van leiderschap van vijf cirkels. De gouden kleur staat voor de grote naam die Brunswijk als goudmagnaat van Suriname heeft. Abdoel hoopt dat de vp het borstbeeld zal kopen of dat iemand die hem bewondert het hem cadeau maakt. Het is voor dit jaar het eerste werkstuk van de hand van de kunstenaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina