Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doven moeten toegang krijgen tot informatie

Doven moeten toegang krijgen tot informatie

07/03/2021 10:03 - Amanda Palis

De Vrouwen Dovengroep en stichting Surinaamse Dovenbelangen hielden zaterdag een lezing, waarbij doven informatie werden verschaft over onder meer huiselijk geweld en seksueel molest.

De Vrouwen Dovengroep en stichting Surinaamse Dovenbelangen hielden zaterdag een lezing, waarbij doven informatie werden verschaft over onder meer huiselijk geweld en seksueel molest. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - "Het is niet normaal voor doven om zich te uiten en te vertellen hoe ze zich voelen. Vaak genoeg schamen ze zich." Om die reden organiseerde Tiffany Sampake zaterdag een lezing, waarbij coach en begeleider Cheryl Daal inging op huiselijk geweld, seksueel molest op de werkvloer, alimentatie en wat vrouwen sterk maakt.

Volgens Sampake is het van belang voor doven om de nodige informatie over seksueel misbruik en mishandeling tot zich te nemen. "Met deze informatiesessie willen we hen die extra push geven dat ze zich openstellen, want soms denken we dat bepaalde zaken normaal zijn maar dat is het niet", aldus de organisator tegenover de Ware Tijd.

Doventolk Stephanie Waridjan wijst erop dat de belangengroep niet altijd toegang krijgt tot de nodige informatie. "Voor ons horenden is het niet normaal als je in een relatie blijft waar huiselijk geweld plaatsvindt, maar omdat zij de informatie niet krijgen weten ze het misschien niet", denkt ze. "Het inzetten van iemand die gebarentaal kan bij belangrijke algemene informatie of het plaatsen van ondertiteling helpt meestal al veel. Alleen wordt dat niet altijd gebruikt."

Sherifa Held, een dove, was zaterdag aanwezig bij de lezing. "Met de gegeven informatie ben ik in elk geval wegwijs gemaakt en weet ik waar ik terecht moet zijn voor hulp", reageert ze. Held hoopt dat er in de nabije toekomst veel meer informatiesessies worden gehouden. "Met Covid-19 kan dat misschien niet zo vaak", beseft ze. "Daarom blijven een eigen clubhuis en ruimte om activiteiten te organiseren nog steeds onze grote wens."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina