Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verontwaardiging over niertransplantatieprogramma RKZ

Verontwaardiging over niertransplantatieprogramma RKZ

07/03/2021 12:47 - Wilfred Leeuwin

Verontwaardiging over niertransplantatieprogramma RKZ

 

PARAMARIBO - Binnen de gezondheidszorg is er al vanaf de opening van de diasporakliniek in het Rooms-katholieke Ziekenhuis (RKZ), de afgelopen week een groeiende verontwaardiging. Dat de kliniek wordt geopend is niet het probleem, maar wel dat in een ziekenhuis als het RKZ dat niet beschikt over de faciliteiten, infrastructuur en medische specialisten een niertransplantatieprogramma wordt geïntroduceerd.

Wat enorm kwaad bloed heeft gezet is de publieke aankondiging dat de regering via het ministerie van Financiën en Planning ervoor garant staat dat aan het 'Diaspora Medical Team' de kosten voor een operatie, die veertigduizend euro per persoon bedragen, worden terugbetaald. Hoewel bij de aankondiging van het programma is gezegd dat vanuit de diaspora investeringskapitaal wordt ingezet, ontbreekt elke vorm van transparantie over de opbouw van de kosten en wie deel uitmaken van het 'Diaspora Medical Team'.

Behalve de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is ook kwaad bloed gezet bij de medische staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het kan er bij deze specialisten niet in dat de regering en de trekkers van het Diaspora Medical Team totaal voorbij gaan aan een bestaand niertransplantatieprogramma dat in samenwerking met Amerikaaanse nierspecialisten is opgezet, waarbij er met succes een transplantatie is uitgevoerd. Dit programma heeft het ziekenhuis vrijwel niets gekost en de Amerikaanse specialisten die het project kosteloos uitvoeren, zijn bereid dit project voort te zetten met de specialisten in het AZP en trainingen te verzorgen.

Wat voor de medische staf van het AZP totaal onacceptabel is, is dat ondanks haar verweer tijdens gesprekken met de regering, waarbij ook president Chandrikapersad Santokhi aanwezig was, de directie van het AZP is opgedragen zich bij dit regeringsbesluit neer te leggen. De leiding is opgedragen uiterlijk maandag een samenwerkingscontract te tekenen op het kabinet van de president. Daarin moet worden ingestemd dat het AZP zijn specialisten en infrastructuur ter beschikking stelt van het Diaspora Medical Team in het RKZ.

De medische staf valt er enorm over dat tijdens het programma 'To the Point' op Apintie Televisie op een vraag waarom niet gewoon het programma van het AZP wordt ondersteund en voortgezet, is geantwoord dat de situatie rond het AZP werd vergeleken met een drukke markt. De VMS, die vanaf donderdag in rep en roer is, heeft vrijdag een ledenvergadering gehouden, waarbij ook de specialisten van het AZP aanwezig waren. Later op de dag komen de specialisten met een verklaring uit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina