Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vijftien jaar NVMS vieren we in ons hart'

'Vijftien jaar NVMS vieren we in ons hart'

07/03/2021 16:01 - Audry Wajwakana

Een Openhuis van de Nationale Volksmuziekschool Suriname op 31 juli 2016. Een live concert in verband met de bigi yari kon nog niet worden gehouden.

Een Openhuis van de Nationale Volksmuziekschool Suriname op 31 juli 2016. Een live concert in verband met de bigi yari kon nog niet worden gehouden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij een bigi yari wordt volgens Surinaamse gewoonte meestal groot feest gehouden. Op 2 maart bestond de Nationale Volksmuziekschool Suriname (NVMS) vijftien jaar. Het voornemen was om in de eerste week van maart het derde lustrum op een bijzondere manier te gedenken met een live concert van een back in time-productie. Echter, wegens de coronasituatie, waardoor alles op haar kop is, werd het project steeds verschoven.

NVMS-directeur Marisa Pieplenbosch troost zich met de gedachte dat de viering een heel jaar duurt. Hoewel er nog geen zicht is op volledige normalisatie, wil ze de plannen voor dit jubileumjaar weer oppakken.

Bij het eerste lustrum werd er een 'gratituteconcert' gegeven in de toenmalige kathedraal met optredens van onder anderen Manoushka Zeegelaar- Breeveld en Damaru. Vijf jaar later werd 'Ode aan het Doe-theater' opgevoerd. In deze musical werden de mooiste maatschappijkritische theaterstukken van Thea Doelwijt door regisseur Ivan Tai-Apin in een nieuw jasje gestoken. Het werd een succes met tien uitverkochte avonden in Theater Thalia.

Op 2 maart, de vijftiende verjaardag, was er geen feestelijke viering. De leiding en docenten waren al helemaal blij dat de lessen weer normaal mochten plaatsvinden. "Het afgelopen jaar hebben we op het randje overleefd, omdat we veel steun hebben gekregen van het bedrijfsleven en individuen in Suriname", zegt de NVMS-directeur. Salarissen bleven uit in de afgelopen maanden.

Pieplenbosch is al dankbaar dat de school nog bestaat en hoopt dat alle leerlingen terugkomen zodat deze trend zich voortzet. "Financieel ziet het er niet goed uit, maar met meer leerlingen moet het lukken om door deze crisis heen te komen. We vieren ons vijftienjarig bestaan in ons hart. Dankbaar voor alle steun die we tot nu kregen."

Met de gedachte dat de viering een jaar duurt, pakt ze met haar team het idee van de theaterproductie weer op. Behalve het organiseren van de fysieke bijeenkomsten (oefeningen), moet er geld worden gezocht voor de realisatie. Bij de twee vorige producties heeft het NVMS veel steun gehad van de Nederlandse ambassade, het bedrijfsleven en particulieren.

Behalve werken aan de theaterproductie, zullen verschillende muziekworkshops worden verzorgd. De samenwerking met studenten 'Audiovisueel' van het Natin is twee weken geleden weer opgepakt. De studenten die stage bij de NVMS lopen gaan in verband met het jubileum onder meer e-commercials maken. "Dit soort samenwerkingen worden door ons als een soort cadeautje beschouwd", zegt Pieplenbosch.

In de planning staat ook het uitgeven van een e-boek over het vijftienjarig bestaan van de NVMS. "Want we hebben naast de dieptepunten ook wel hoogtepunten gehad, die wel genoemd moeten worden." Eén die ze specifiek noemt is het feit dat er vorig jaar, kort vóór de coronauitbraak, 413 leerlingen stonden ingeschreven. Met die lesgelden kon de school de vaste lasten zelf betalen. Maar vanwege de pandemie liep het aantal terug, waardoor de school weer afhankelijk werd van donorgelden. De NVMS is op 2 maart 2006 opgericht en was een initiatief van Karin Refos.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina