Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Broko bana

COMMENTAAR: Broko bana

08/03/2021 12:00

COMMENTAAR: Broko bana

 

Het worden spannende dagen binnen de Surinaamse voetballerij. Op 20 maart is namelijk de bestuursverkiezing. Ravin Changoer zal proberen om het bestuur-Krishnadath, dat al twee termijnen aanzit, de pas af te snijden voor een derde. De uitdager en zijn team zeggen dat Suriname aan vernieuwing toe is en dat het zittende team daartoe niet in staat is. Ook worden John Krishnadath en zijn bestuurdleden verweten met geld dat Wereldvoetbalbond Fifa heeft gegeven, onder andere als Covid-19-steun, te hebben gesjoemeld.

De corruptie zou zo erg zijn dat leden dit hebben gerapporteerd aan de Fifa. Het mondiale orgaan stelde een onderzoek in en droeg de SVB op om alle voor het onderzoek belangrijke stukken op te sturen. Maar de ethische commissie heeft niets ontdekt dat niet door de beugel kan en heeft besloten geen verder onderzoek te doen. Dit is koren op de molen van Krishnadath en ongetwijfeld een tegenvaller voor de tegenkandidaten. Het team-Changoer zou verweten kunnen worden broko bana te spelen, maar nog steeds geldt 'waar er rook is, is er vuur'.

Welk bestuur ook wordt gekozen, het wordt tijd dat de lidverenigingen en -bonden gaan beseffen dat doorgaan op dezelfde voet als nu niet kan. Zij moeten ophouden met zich afzijdig houden, daadwerkelijk actie blijven ondernemen en ervoor zorgen dat het bestuur hun hete adem in de nek blijft voelen. Mensen die de ontwikkelingen op voetbalgebied volgen, zullen zich herinneren dat een vorig SVB-bestuur tienduizenden Amerikaanse dollars moest terugstorten.

Ook Fifa-lidorganisaties in andere landen moesten forse bedragen terugbetalen. Dat geld hadden ze tijdens een ontmoeting op Trinidad en Tobago in ruil voor hun stem gekregen van Bin Hammam, die toen een gooi wilde doen naar het Fifa-voorzitterschap. Dat bracht zoveel ophef in de (voetbal)wereld en er volgden tal van onderzoeken. Zelf ontkende Hamman steekpenningen te hebben gegeven. Hij beweerde op zijn kosten de vertegenwoordigers van de landen te hebben uitgenodigd om zijn plannen aan te horen indien hij als Fifa-voorzitter zou worden gekozen. Hammam trok enkele uren voordat hij werd geschorst door de ethische commissie van de Fifa zijn kandidatuur in.

Hopelijk heeft de SVB uit deze ontwikkeling lering getrokken en zal het nieuwe bestuur, wie het ook mag zijn, zich op eerlijke en transparante manier inzetten om het Surinaamse voetbal echt te ontwikkelen. Want zoals het er nu aan toe gaat kan het niet anders dan bijna amateuristisch worden genoemd. In dit verband zou ook de Surinaamse regering als waakhond kunnen optreden, omdat per slot van rekening gemeenschapsgeld ingezet zal moeten worden als de SVB niet in staat zal blijken de financiering van een 'nieuw' stadion door India, terug te betalen. Immers, de staat heeft zich hiervoor garant gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina