Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NDP-fractie wil interpellatievergadering over diasporakliniek

NDP-fractie wil interpellatievergadering over diasporakliniek

08/03/2021 22:44 - Wilfred Leeuwin

NDP-fractie wil interpellatievergadering over diasporakliniek

 

PARAMARIBO - De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft bij de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) een interpellatievoorstel ingediend voor een vergadering waarin de regering duidelijkheid geeft over de diasporakliniek, die woensdag in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is geopend. In de nieuwe kliniek zijn niertransplantaties gepland door een diaspora medisch team.

Nadat in de gezondheidssector hierover beroering is ontstaan, wordt dit nu ook aangegrepen door de oppositionele fractie van de NDP om antwoorden te krijgen van de regering. De NDP-fractie heeft in overweging genomen dat het SVZ niet beschikt over de faciliteiten, infrastructuur en medische specialisten om een niertransplantatieprogramma te introduceren, dat het ministerie van Financiën en Planning garant staat voor de terugbetaling van de kosten voor een operatie, die 40.000 euro per persoon bedraagt, dat niet duidelijk is wie deel uitmaakt van het Diaspora Medical Team (DMT).

Daarnaast is door de regering en de trekkers van het DMT voorbijgegaan aan een bestaand niertransplantatieprogramma dat in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en Amerikaanse nierspecialisten is opgezet, waarbij er al een succesvolle niertransplantatie heeft plaatsgevonden. De Amerikaanse nierspecialisten voeren het project kosteloos uit en zijn bereid dit voort te zetten in het AZP.

Als laatste overweging voor het interpellatievoorstel merkt de NDP-fractie op dat door de president druk is uitgeoefend op de directie van het AZP om uiterlijk 8 maart een samenwerkingscontract te tekenen, waarbij de specialisten en de infrastructuur ter beschikking worden gesteld van het DMT in het SVZ. De NDP vindt dat er gerichte duidelijkheid en transparantie moet worden gebracht over de diasporakliniek in het SVZ. Volgens haar kan de regering ervoor zorgen dat snel alle ruis wordt weggenomen wanneer het parlement op korte termijn omstandig wordt geïnformeerd.

De Communicatiedienst Suriname (CDS) heeft maandagmiddag in een persbericht laten weten dat er een memorandum van overeenstemming is ondertekend, waarin de "gezamenlijke voornemens ten aanzien van het niertransplantatieprogramma, dat is geïnitieerd door het SVZ, zijn vastgelegd". De ondertekeningsceremonie heeft plaatsgevonden op het presidentieel paleis. Uit de MOU moet een "bredere samenwerking voortvloeien, waarbij Surinaamse deskundigheid maximaal ingezet zal worden". Het document is ondertekend door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, SVZ-directeur Manodj Hindori, directeur Claudia Marica-Redan van het AZP en Pranobe Oemrawsing van het DMT.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina