Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook doven hebben recht op informatie

Ook doven hebben recht op informatie

08/03/2021 16:04 - Amanda Palis

Een deel van de aanwezigen tijdens de lezing van zaterdag.

Een deel van de aanwezigen tijdens de lezing van zaterdag. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - “Is een vrouw mishandelen een normale situatie?” vraagt Cheryl Daal. Ze is een coach die door de Vrouwengroep Doven was uitgenodigd om zaterdag in het kader van Internationale dag van de vrouw informatie te geven. Doventolk Rosita Etnel vertaalt de vraag voor de aanwezigen en als uit één mond klinkt een ontkennend antwoord.

"Ook wij doven hebben recht op informatie", zegt Tiffany Sampake, een van de organisatoren uit de dovengemeenschap. Deze dag is in samenwerking met Stichting Surinaamse Dovenbelangen georganiseerd. Sampake vindt het vooral van belang voor haar gemeenschap om informatie te krijgen. "We willen dove vrouwen helpen aan informatie zodat ze kunnen leren", zegt Sampake.

Wereldwijd vechten vrouwen voor een betere positie in de wereld zoals de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die hebben geformuleerd. De positie van de vrouw is volgens Sampake niet slecht, maar kan beter. "We hopen in elk geval dat de aanwezigen - zowel mannen als vrouwen - leren hoe ze zaken kunnen aanpakken omdat ze niet moeten accepteren om bijvoorbeeld mishandeld te worden."

Ze zegt dat het soms moeilijk is voor doven om zich te uiten, vanwege een gebrek aan informatie. "Het is voor doven niet normaal om te vertellen want we zijn niet altijd open, schamen ons en houden dingen liever voor onszelf. Maar we moeten juist opkomen en sterker worden en open zijn", zegt Sampake. Ze hoopt dat de mensen door de bijeenkomst een extra stimulans krijgen.

Stephanie Waridjan, die ook doventolk is, roept op tot gelijkheid tussen horenden en doven. "Uit ervaring weet ik dat niet alle informatie toegankelijk is voor doven want niet alles wordt vertaald naar gebarentaal. Dus zij krijgen niet dezelfde informatie als horende mensen." Daardoor kan bij doven de indruk ontstaan dat bepaalde zaken normaal zijn. "Een voorlichtingsdag als deze is dus zeker belangrijk." Waridjan hoopt dat door de verstrekte informatie de mensen in actie komen.

Volgens Sampake zal er pas sprake zijn van gelijkheid als doven dezelfde kansen krijgen als anderen om zich verder te ontwikkelen. "We willen graag onafhankelijk zijn en kansen krijgen. Ook missen wij als doven activiteiten voor de dovengemeenschap waar niet alleen informatie wordt gegeven, maar waar wij ook dingen leren om onze gemeenschap te versterken." Als tolk ziet Waridjan duidelijk dat er voor doven niet veel kansen zijn. "Vaak zijn ze huishoudhulp of helpen ze zorgen voor de kinderen. Ze moeten echter meer kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen, want ook zij hebben daar recht op."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina