Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Positief financieel resultaat Staatsolie

Positief financieel resultaat Staatsolie

08/03/2021 22:11 - Ivan Cairo

Annand Jagesar, waarnemend directeur van Staatsolie.

Annand Jagesar, waarnemend directeur van Staatsolie. Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - De Covid-19-pandemie heeft wereldwijd een negatieve invloed gehad op de aardoliesector. Eén van de gevolgen was een scherpe daling van de olieprijzen. Desalniettemin heeft Staatsolie deze crisis goed doorstaan. “Mede door een strak cashmanagementbeleid, het stellen van prioriteiten voor het waarborgen van de productie en afsnijden of temporiseren van kapitaalprogramma’s, is het gelukt de operaties draaiende te houden”, stelt waarnemend directeur Annand Jagesar tegenover de Ware Tijd. “Een grote plus voor de kasstromen is de investering in goud geweest. De goudprijzen zijn in 2020 namelijk erg gestegen."

De verwachting is dat het bedrijf over het boekjaar 2020 een positief financieel resultaat boekt. De accountant is nog bezig met de cijfers. Intussen gaan de voorbereidingen om kapitaal op de internationale markt te zoeken voor deelname in de productie-investeringen in Blok 58 samen met Apache en Total wanneer het definitieve besluit is genomen gestaag verder. "Het verloopt voorspoedig. We hebben een aantal haalbare opties in beeld en zullen die verder ontwikkelen en daaruit uiteindelijk een transparante keuze maken", zegt Jagesar.

Donderdag zei Ricardo Darré, directeur van Total in Suriname, tijdens een virtueel forum met potentiële dienstverleners uit het lokale bedrijfsleven, dat als alles volgens plan verloopt eind 2025 de eerste offshore-olie uit Blok 58 naar boven zal worden gepompt. Voor de productie zal een zogenoemd FPSO-installatie worden gebouwd. Wat de totale productie-investeringen zullen bedragen is nog onbekend. Staatsolie mag tot 20 procent in de productie deelnemen, maar moet dan ook hetzelfde percentage waarmee wordt deelgenomen in de productie investeringen bijdragen.

Het Maleisische Petronas dat in december een grote vondst in Blok 52 deed, is bezig de resultaten te evalueren. In Blok 47 doet Tullow Oil een proefboring die naar verwachting in april zal zijn afgerond. Dan zal mogelijk ook de huidige operatie van Total/Apache in Block 58 zijn afgerond. Total zal verder boren gedurende het jaar om te komen tot een ontwikkelingsprogramma voor een van de ontdekkingen. In Blok 58 heeft Apache vanaf begin vorig jaar al vier belangrijke olievondsten gedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina