Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering komt met alternatief landbouwfonds

Regering komt met alternatief landbouwfonds

16/03/2021 21:09 - Euritha Tjan A Way

LVV-minister Sewdien (l) tijdens een eerder bezoek aan Nickerie. Hij zegt dat er een alternatief fonds komt voor kleine en middengrote onderners in de sector.

LVV-minister Sewdien (l) tijdens een eerder bezoek aan Nickerie. Hij zegt dat er een alternatief fonds komt voor kleine en middengrote onderners in de sector. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De regering is bezig een nieuw fonds op te richten om agrariërs die ondersteuning nodig hebben tegemoet te komen. Dat bevestigt minister Prahlad Sewdien van van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in gesprek met de Ware Tijd.

Hij heeft de opzet van het fonds voorbereid in opdracht van president Chandrikapersad Santokhi. "Ik heb al goedkeuring gehad van de ministerraad en hoop over twee maanden het fonds operationeel te hebben." Dan volgt ook informatie over hoeveel geld er in het fonds zal komen en wie dat zal beheren. "Ik ben bezig de rest van de processen te stroomlijnen, maar het zal niet lang meer duren", meldt de LVV-minister.

Wel is het al duidelijk dat het fonds zal dienen voor kleine- en middelgrote ondernemers. "De grote ondernemers vinden hun weg wel naar de banken, maar het gaat vaak om de kleine en middelgrote ondernemers die de ondersteuning vanuit de overheid nodig hebben." Het Agrarisch Krediet Fonds werd begin 2008 in het leven geroepen en kende een startkapitaal van 2,3 miljoen euro dat afkomstig was uit de verdragsmiddelen. De doelgroep van dat fonds was kleine en middelgrote ondernemers uit de landbouw-, veeteelt- en visserijsector met een maximale bedrijfsomvang van 75 hectare.

Het kapitaal werd eerst ondergebracht bij de Landbouwbank en daarna bij de Volkskredietbank na de fusie met de Landbouwbank. Het AKF werd vervolgens geplaatst bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). "In december 2018 werd het fonds opgeheven en werd de leningenportefeuille ondergebracht bij de NOB", zegt Sewdien. Volgens hem heeft de vorige regering de NOB de opdracht gegeven het geld dat toen ongeveer SRD 10.000 bedroeg te beleggen in staatsobligaties.

"Het geld is niet meer beschikbaar voor de agrariërs, dus we beginnen met een nieuw fonds. En het geld zal niet alleen beschikbaar zijn voor rijstboeren, maar voor alle kleine en middelgrote ondernemers in de agrarische sector." Vorig jaar lieten enkele boeren weten dat de situatie rondom het AKF voor hen onduidelijk was. Enkelen gaven zelfs aan dat hun bezittingen nog bezwaard waren doordat zij het fonds hadden geraadpleegd. Ze wisten niet waar zij moesten aankloppen om dat alles in goede banen te leiden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina