Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

01/04/2021 12:00

COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

 

PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI sprak dinsdag in De Nationale Assemblee afkeuring uit over de uitbundige wijze waarop het phagwafeest is gevierd. Op veel plekken was het corona-onverantwoord druk, met name in de Palmentuin en omgeving.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft in het parlement erkend dat het optreden van de politie op die dag geen schoonheidsprijs verdient. Wellicht had hij beter het 'niet optreden' kunnen zeggen, want de politie stond er een beetje verloren bij en greep niet in. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend na een jaar coronacrisis: de politie ziet, om onduidelijke redenen, teveel door de vingers.

Amoksi zegt (onaangenaam) verrast te zijn en voelt zich in de steek gelaten door de feestvierende burgers. Maar het zal toch niet zo zijn dat die burger zich zwaar in de steek gelaten voelt door regeringsleden en daarom van mening is dat zij zich ook niet aan de regels hoeft te houden? Want een veelgehoord argument was de afgelopen dagen dat als de vicepresident feest, het volk dat ook mag. Helaas heeft niemand dát in het parlement durven aankaarten. Misschien dat Amoksi eens bij zichzelf te rade moet gaan waarom er zo'n enorme menigte op de been was en niemand zich iets van de regels aantrok.

Natuurlijk ligt een stuk verantwoordelijkheid bij de burgers zelf. Maar we weten ook dat bepaalde delen van de bevolking zich van niets en niemand wat aantrekken, dus ook van coronaregels niet. Daarom moet de overheid wel grenzen stellen en desnoods keihard optreden. Het was trouwens opvallend dat in de Palmentuin en omgeving veruit Afro-Surinamers in de meerderheid waren, Hindostanen trokken vooral naar de straatfeesten die in veel wijken plaatsvonden. Ongehinderd, want ondanks de dreigende woorden van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zijn collega Amoksi dat die niet mochten plaatsvinden, werd ook daar niet opgetreden.

Als we binnen twee weken weer een sterke toename zien van besmettingsgevallen, weten we in ieder geval wie we daarvoor verantwoordelijk moeten houden. We zijn benieuwd of die verantwoordelijken mans genoeg zijn in dat geval ook hun politieke verantwoordelijkheid te nemen. Of zal dat, zoals zo vaak in de Surinaamse politiek gebeurt, weer met de mantel der liefde worden bedekt en zonder gevolgen blijven?

Santokhi verzekerde het parlement dat er binnenkort maatregelen getroffen zullen worden zodat dit feestgedrag zich in de toekomst niet herhaalt. We zijn benieuwd welke ad hoc-maatregelen de regering nu weer gaat bedenken en maar hopen dat het niet het spreekwoordelijke dempen van de put wordt als het kalf is verdronken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina