Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramadhin: 'Manaus-, Britse- en Zuid-Afrikaanse variant in Suriname'

Ramadhin: 'Manaus-, Britse- en Zuid-Afrikaanse variant in Suriname'

06/04/2021 00:00 - Van onze redactie

Ramadhin: 'Manaus-, Britse- en Zuid-Afrikaanse variant in Suriname'

Foto: Star 102.7  

PARAMARIBO - "Een heel verontrustend bericht vanuit Nederland." Dat zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maandagavond in het programma 'To the Point' op Apintie Televisie voordat hij bekendmaakte dat de Manaus-, Zuid-Afrikaanse en Britse-variant van Covid-19 in Suriname zijn vastgesteld. In een persbericht maandagavond na elf uur 's avonds heeft Volksgezondheid aangegeven dat de maatregelen van overheidszijde binnenkort zullen worden aangescherpt.

Op 24 maart werd een batch met samples naar Nederland gestuurd voor analyse door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ramadhin: "De resultaten zijn in ieder geval zorgwekkend. De drie voornaamste varianten waar je je zorgen over moet maken - P1- of Manaus-variant, B1.1.7- of Britse variant en B.1.351- of Zuid-Afrikaanse variant - circuleren in Suriname. Dat is een zeer zorgwekkende ontwikkeling."

Volgens de minister zijn de monsters sinds 15 februari verzameld, wat betekent dat er al enige tijd voorbij is gegaan. "Maar de nodige voorzichtigheid is dus ook nu geboden", benadrukte hij. Dat de P1- of Manaus-variant in Suriname is vastgesteld, noemde de bewindsman "niet vreemd", "omdat er nog steeds niet officieel personenverkeer is via land uit dat gebied (Manaus, Brazilië, ... red.) naar Suriname".

Hij wees er ook op dat de Manaus-variant "heel dodelijk" is "en zich shift naar de jongere populatie". "De P1-variant treft met name personen tussen de 25 en veertig jaar. Dat is een heel zorgwekkende ontwikkeling." Ramadhin hoopt dat de periode waarin de samples van de P1-variant zijn verzameld, al voorbij is en dat de variant niet is losgebarsten in de samenleving.

Het AstraZeneca-vaccin, waarmee in Suriname intussen ruim 25.000 burgers zijn ingeënt, is, zei de minister, wel bestendig tegen de meeste varianten maar is in elk geval nog niet zeker wat de effectiviteit is. De varianten zijn namelijk ontwikkeld nadat AstraZeneca was geproduceerd. Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid zei dat er bij de Zuid-Afrikaanse variant minder kruisdekking was. "Er was een behoorlijke dekking wat betreft bepaalde varianten, maar aan de andere kant moeten nieuwe cijfers uitwijzen wat de uiteindelijke conclusie wordt."

Gajadhar Sukul zei dat er tijdig zal worden ingegrepen als er wordt gemerkt dat de cijfers richting een derde golf gaan. "We willen niet terug naar een situatie waarbij we elke dag een Covid-19-dode zien." Maatregelen worden niet uitgesloten en die zullen niet veel verschillen als tijdens de twee voorgaande golven, zei de directeur van Volksgezondheid. Hij noemde of vervroeging van de lockdown of anders een total lockdown.

Ramadhin zei daarop dat er dinsdag om twaalf uur 's middags alvast een meeting is met de parlementaire commissie Covid-19. "Zoals we gefaseerd zijn overgegaan op versoepeling, denk ik niet dat we dat gefaseerd naar verscherping kunnen." Hij maakte alvast duidelijk dat "alles wat indoor is, wat een mass spreading event is, wat mensen bij elkaar brengt, zal moeten worden geremd en tijdelijk vermeden". "Er komt een stukje verscherping van maatregelen", garandeerde de minister. De nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt na consensus met het parlement.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina