Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitdaging buurtorganisaties veel groter

Uitdaging buurtorganisaties veel groter

06/04/2021 22:44 - Amanda Palis

Wilgo Koster van Stibula.

Wilgo Koster van Stibula. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Wilgo Koster, coördinator van Stibula, schuift niet onder stoelen of banken dat er grote uitdagingen zijn voor buurtorganisaties. Huiselijk geweld en misbruik bij minderjarigen lijkt toe te nemen. Dit ligt volgens hem aan (een juiste) opvoeding, wat nog meer benadrukt wordt door de pandemie.

Doordat jongeren veelal thuis moeten zitten zijn ze blootgesteld aan huiselijk geweld. "Ouders hebben geen tijd om hun kinderen op te voeden , want ze zijn allemaal zo druk met overleven. Anderen zijn hun baan kwijt. Hoe vangen wij dat op als samenleving of als overheid", vraagt Koster zich af.

Volgens hem trekt buurtorganisaties al heel lang aan de bel over de situatie van en gevaren voor jongeren. "De buurtorganisaties kunnen dit niet opvangen." De druk van de pandemie is heel groot en zwaar voor het gezinsleven. "Er zijn geen richtlijnen gegeven aan de buurtorganisaties hoe zij met de druk moeten omgaan in de buurten. Er is alleen gezegd wat wij niet mogen doen en welke maatregelen er zijn, maar er is niet gekeken naar hoe de buurtorganisaties kunnen zorgen voor de jongeren."

De sociaal-economische situatie legt ook een grote druk op het gezinsleven en de opvoeding van het kind. Koster schetst een somber maar veel voorkomend beeld in verschillende buurten. "Ouders met kinderen wonen in bij hun ouders en de inkomsten zijn verminderd of soms zelfs geheel weggevallen. Hierdoor moeten de ouders meerdere baantjes aannemen en hebben ze geen tijd om het kind op te voeden", zegt Koster.

Dit wordt overgelaten aan de grootouders die soms geen grip meer hebben op de jongeren. "Want we hebben een andere soort jongeren die geen gezag kennen en die het als normaal zien een relatie te hebben met een veel oudere persoon die wel voor je kan zorgen. Zo ontstaan situaties waarbij jongeren zonder na te denken zichzelf weggeven."

Veel kunnen bepaalde buurtorganisaties niet doen stelt Koster die een leidende figuur is van het platform van buurtorganisaties. "Er wordt niet omgekeken naar deze organisaties die zeker een belangrijke rol vervullen. Sommige hebben geen huisvesting meer, bijvoorbeeld door inbraak. Veel mensen zijn niet meer gemotiveerd om nog buurt activiteiten te houden", aldus Koster.

Augusta Kasiman heeft een buurtorganisatie voor de bewoners van Zoelen en Mariënburg in Commewijne, maar ook daar zijn door de pandemie de activiteiten stil komen te liggen. Berichten over vergrijpen en huiselijk geweld worden haast niet of weinig bij haar aangemeld. Maar ze waarschuwt voor verslapping en zegt dat de voorlichting vanuit de buurtorganisaties die is komen weg te vallen op de één of andere manier moet worden hervat. "We kunnen misschien op school voorlichting geven hoe kinderen zich kunnen weren en misschien zelfs leren hoe zij bepaalde mogelijke gevaarlijke situaties kunnen herkennen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina