Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19-persconferentie: Lockdown vervroegd

Covid-19-persconferentie: Lockdown vervroegd

07/04/2021 16:04 - Van onze redactie

Covid-19-persconferentie: Lockdown vervroegd

 

PARAMARIBO - Vanaf donderdag 8 tot en met woensdag 21 april wordt de avondklok vervroegd. Die gaat nu om acht uur 's avonds in en loopt om vijf uur 's morgens af. Dat geldt voor de maandag tot en met vrijdag. Op de zaterdag en zondag duurt de avondklok van zes uur 's avonds tot en met vijf uur 's morgens.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukte dat de autoriteiten zich ernstig zorgmaken over de 'variants of concern'. Er wordt gewezen naar de situatie op Curaçao. "We mogen het niet zover laten komen."

Ramadhin heeft er geen doekjes omgewonden tijdens de Covid-19-persconferentie die momenteel aan de gang is in de Congreshal. "Er is iets aan het broeien", waarschuwde hij.

Volgens de bewindsman is het gemiddelde van april al 11,4 procent positieven. "Wat reden is voor nodige bezorgdheid", onderstreepte hij. De lichte stijging van eind maart, begin april kan, zegt de minister, te maken hebben met een mogelijke derde golf die onderweg is.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, heeft woensdag een presentatie gehouden over de 'variants of concern', de gevreesde Covid-19-varianten. Zondagavond zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dat de Britse, Manaus en Zuid-Afrikaanse variant in Suriname zijn vastgesteld.

Gajadhar Sukul zei dat de Manaus variant 2,5 maal grotere besmettelijkheid heeft en een hogere mortaliteit. Bij deze variant gaat het om een cluster met zeven gevallen (15 februari begonnen), daarna één van drie en drie aparte cases op 3, 13 en 23 maart.

Bij de Zuid-Afrikaanse variant ging het om één cluster van twee gezinsleden en twee losse casussen. De Britse variant, die volgens de directeur een hogere transmissie en hoger sterftecijfer heeft, zijn er zeven gevallen die nog nader worden onderzocht. "Gecombineerd met onze 'r' van 1,55 geeft het aan dat we echt bezorgd moeten zijn", onderstreepte Gajadhar Sukul.

 

Maatregel 1

Het uitgaansverbod is vanaf donderdag 8 april 2021 tot en met woensdag 21 april 2021 ingesteld van; ● Maandag tot en met vrijdag van 20:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend. ● Zaterdag en zondag van 18:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend.

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan tien personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële mass spreading events (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!). Illegale feesten zullen aanzienlijk beboet worden.

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer vijftig personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit met inachtneming van de Covid-19-maatregelen.

Maatregel 4

Sporten (met in begrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) zijn toegestaan onder strikte naleving van de geldende protocollen.

Maatregel 5

Openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

De navolgende sectoren zijn gesloten voor het publiek: nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke, bordelen, bars. De navolgende sectoren zijn open voor het publiek: restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten (Van maandag tot en met vrijdag is afhalen mogelijk tot 19:00 uur en levering tot 23:00 uur. Zaterdag en zondag is afhalen mogelijk tot 17:00 uur en levering tot 23:00 uur. Indoor Dining is van maandag tot vrijdag mogelijk tot 19:00 uur en zaterdag en zondag mogelijk tot 17:00), casino's, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, recreatieoorden, sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden, kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.

Maatregel 7

De bewaking van de gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien verdere import van Covid-19-varianten een reëel gevaar vormt. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten. De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer.

Maatregel 8

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatriatie van gestrande passagiers en voor medische noodgevallen.

Maatregel 9

Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

Maatregel 10

Overheidskantoren zijn van donderdag 8 tot en met woensdag 21 april 2021 opengesteld op basis van minimale bezetting. Personeel moet, voor zover mogelijk, van huis uit werken en via Zoom of andere media vergaderen/overleggen. Dat geldt ook voor de hoge colleges van staat, maar niet voor essentiële diensten van de overheid.

Maatregel 11

Het toezicht op de naleving van de mondkapjes plicht op de werkplek (kantoren, bedrijfsruimten, ziekenhuizen et cetera) wordt opgevoerd door mensen aan te wijzen die hierop letten en optreden.

Maatregel 12

Het is eenieder, verboden om alcohol te gebruiken in het openbaar.

Maatregel 13

Er mogen per gezin slechts twee personen toegelaten worden tot supermarkten en andere handelszaken. De verantwoordelijkheid en controle hiervan zal geschieden door de handelszaken.

Maatregel 14

Markten mogen open onder naleving van de geldende protocollen en strak toezicht van de marktmeesters, milieu- en arbeidsinspectie.

Maatregel 15

Alle winkels, handelszaken en overige publieke plekken dienen van maandag tot en met vrijdag uiterlijk 19:00 uur en op zaterdag en zondag uiterlijk 17:00 uur, hun deuren te sluiten voor het publiek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina