Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Installatie Nationale Loonraad deze of volgend week'

'Installatie Nationale Loonraad deze of volgend week'

21/04/2021 05:54 - Merredith Bruce

Robby Berenstein (rood shirt) met collega vakbondslieden.

Robby Berenstein (rood shirt) met collega vakbondslieden.  

PARAMARIBO - De Nationale Loonraad die bij wet is belast met het geven van advies over de vaststelling van een algemeen minimumloon, wordt deze of komende week geïnstalleerd. Dit zegt minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken tegen de Ware Tijd. “We zijn nu bezig. Alles is al in kannen en kruiken.”

C-47-voorzitter Robby Berenstein noemt het spoedig instellen van deze raad van belang om een ander minimumloon dan de SRD 1.428 die nu wettelijk geldt, te berekenen. Zelfs wil hij zich niet wagen aan het noemen van een richtloon maar dat het minimumloon moet worden aangepast, is volgens hem een vaststaand feit "gegeven de prijsontwikkelingen". Hierbij moet ook rekening worden gehouden met wat het bedrijfsleven kan dragen, omdat - gezien de stand van de economie - het niet voor elk bedrijf mogelijk zal zijn om daaraan te voldoen.

De vakbondsman wijst erop dat bij wet de Nationale Loonraad is belast met de berekening van het minimumloon en daarover advies uitbrengt aan de regering. Echter, de raad is nog niet geïnstalleerd. Hij noemt het cruciaal dat dit "zo snel als mogelijk" gebeurt. "Dat is onze taak als vakbond, om hierachter te zitten zodat de raad snel aan de slag kan gaan om een nieuw minimumloon te berekenen."

Hoewel hij zich niet wil wagen aan het noemen van een richtloon, zou volgens de C-47-voorman een belangrijke indicator moeten zijn met hoeveel procent de koopkracht, uitgaande van de laatste vaststelling van het minimumuurloon in 2019, achteruit is gegaan. Hij merkt op dat de inflatie daarna "enorm" is gestegen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen